Uoči samita u Briselu

Rim traži da sve članice EU preuzmu odgovornost za migrante

  • 24.06.2018. 17:12

Italija želi da sve članice EU prihvate svoj dio odgovornosti za ekonomske migrante koji ulaze u evropski blok ili da dobijaju manje novca iz zajedničkog budžeta, navodi se u prijedlogu Rima pripremljenog za današnji mini samit lidera EU u Briselu.

U dokumentu je navedeno deset tačaka za koje Rim smatra da su rješenje problema sa migrantima. 

"Svaka od država ustanovljava kvotu ulaska za ekonomske migrante. To je princip koji mora biti poštovan, ali adekvatne kontramjere moraju biti preduzete po pitanju finansija za države koje ne budu primile izbjeglice", navodi se u prijedlogu u koji je uvid imala agencija Rojters. 

Italija traži promjenu Dablinskih regulativa kojim se određuju pravila za rješavanje pitanja azilanata i migranta pristiglih u EU. Prema tim regulativama, zemlja EU u koju azilant uđe odgovorna je za rješenje njegovog zahtjeva. 

"Onaj ko dođe u Italiji, stigao je u Evropu", navodi se u dokumentu, sa posebnim osvrtom na to da EU mora imati zajedničku odgovornost za migrante spašene na moru. 

U Briselu se danas održava mini samit lidera EU o migrantima. 

Lideri oko 16 članica EU učestvuju u neformalnim razgovorima pred samit evropskog bloka u punom sastavu 28. i 28. juna u Briselu, gdje će migracija biti u vrhu dnevnog reda.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)