Italija odbila migrante

Orban oduševljen odlukom Rima, Makron ogorčen

  • 12.06.2018. 17:25

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je danas odluku nove italijanske vlade da ne dozvoli da brod s migrantima uplovi u neku italijansku luku.

Orban je rekao da je njegova prva reakcija na tu vijest bila uzdah: "Konačno!".

Orban je rekao da je bilo "tako deprimirajuće" slušati godinama da se morske granice Evrope ne mogu odbraniti.

U izjavi poslije sastanka sa slovačkim kolegom Peterom Pelegrinijem, Orban je rekao da je odluka Italije da vrati brod Akvarijus sa 629 migranta "veliki trenutak koji zaista može donijeti promjene u evropskoj politici prema migrantima".

Međutim, francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je, kako je naveo, cinizam i neodgovornost Italije zbog odbijanja da prihvati brod sa 629 migranata.

Portparol vlade Benžamin Grivo preneo je Makronove reči sa sastanka kabineta.

"Ako je neki brod bliže francuskim obalama, očigledno bi mogao da pristane na francusku obalu", rekao je Makron prema navodima portparola.

Brod Akvarijus nevladine organizacije SOS Mediterane spasio je kod libijske obale 629 migranata i oni će biti prebačeni u Španiju, pošto su Italija i Malta odbile da ih prime.

Organizacija SOS Mediterane prenijela je preko Tvitera da će jedan italijanski brod dostaviti danas hranu do Akvarijusa, a da se kasnije planira prebacivanje migranata do Španije italijanskim brodovima.