Održani posljednji mitinzi pred izbore

Ko će biti novi predsjednik Turske?

  • 23.06.2018. 17:35

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegov glavni rival na sutrašnjim izborima Muharem Indže održali su danas odvojene skupove u Istanbulu uoči sutrašnjih prevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora čiji rezultat će prema anketama biti vrlo neizvjestan.

U Istanbulu, koji se smatra odlučujućim za rezultat izbora, organizovani su posljednji mitinzi aktuelnog šefa države koji se kandiduje sutra za novi mandat, i njegovog glavnog rivala, kao i kandidata nacionalističke desnice Merala Aksenera.

Ovi izbori su posebno značajni jer poslije njih stupa na snagu ustavna reforma usvojena na referendumu prošle godine prema kojoj znatno jačaju ovlašćenja predsjednika.

Muharem Indže, kandidat socijaldemokratske Republikanske narodne partije (CHP) napravio je iznenadjenje za vrijeme kampanje, pokazujući se kao harizmatični govornik sposoban da zapali mase.

Indže koji pazi da se nikad ne pojavi s oznakama svoje partije da bi se predstavio kao kandidat cijele opozicije odgovarao je istom mjerom na sve Erdoganove napade, i pretvorio kampanju u duel izmedju njih dvojice.

Neke turske televizije simultano su na podijeljenim ekranima prenosile današnje mitinge njih dvojice u Istanbulu. Medjutim javna televizija TRT nije objavila ni sekund od Indžeovog govora.

Indže je danas predstavio mračnu sliku Turske u slučaju pobjede odlazećeg predsjednika, sa slabom valutom, visokim cijenama i neriješenim pitanjem 3,5 miliona izbjeglica.

"Medjutim ako Indže pobijedi, 80 miliona ljudi pobijeđuju, Turska pobeđuje", rekao je Indže govoreći o sebi u trećem licu. 

On je rekao da je na njegov miting izašlo pet miliona ljudi, ali kako navodi Frans pres nije moguće proveriti tu cifru.

Umjesto jednog ogromnog skupa Erdogan se opredijelio za niz skupova u raznim kvartovima grada.

"Voljom Boga sutra uveče ćemo se radovati zajedno. Je l ste spremni da nam date pobjedu", uzviknuo je Erdogan. On je takodje kritikovao svog rivala koji je rekao da će kampovati ispred izbornog tijela da osigura da nema prevare na izborima, i ukazao da je Turska pravna država.

Birališta na ovim prevremenim parlamentarnim i predsjedničkim izborima se zatvaraju u 18.00 po lokalnom vremenu (17.00 po centralnoevropskom vremenu).

Erdogan je sazvao prijevremene izbore više od godinu dana prije roka u nastojanju da uvede predsjedništvo s proširenim ovlašćenjima. On je rekao da će novi sistem donijeti stabilnost i prosperitet Turskoj, dok njegovi kritičari upozoravaju da bi mogao da dovede do vladavine samo jednog čovjeka.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.