Govor tijela

Donald Tramp i Kim Džong Un u Singapuru kao otac i sin

  • 12.06.2018. 10:04

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un izgledali su kao otac i sin tokom samita u Singapuru, procjenjuju stručnjaci za govor tijela.

U prvim trenucima susreta i Tramp i Kim nastojali su da ostave utisak da su "glavni", ali su pokazivali i znakove nervoze. 

Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju, jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu. 

Ne želeći da ostane u sjenci, Kim je čvrsto prihvatio njegovu ruku i gledao Trampa u oči prije nego što se okrenuo prema novinarima. 

"Nije to bilo uobičajeno rukovanje. Ruke su im išle gore-dolje, svako je malo povlačio na svoju stranu. Nisu dopuštali da neko bude dominantan", objašnjava australijski stručnjak za govor tijela Alen Pis. 

Pokazivanje autoriteta američkom predsjedniku ide vrlo lako. Kao svjetski vođa, poslovni čovjek i bivša televizijska zvijezda veoma dobro je upućen u to kako da djelotvorno koristi jezik tijela. Njegova visina, takođe, daje mu prednost pred Kimom. 

Dok su hodali prema bibloteci, gdje su se prvi put sastali licem u lice. Tramp je nastojao da ublaži napetost "čavrljajući" sa Kimom i dopustivši mu da hoda malo ispred njega. Tramp je, ipak, zadržao kontrolu tapšući ga po ramenu i vodeći prema biblioteci. 

Kim DŽong Un je gotovo dvostruko mlađi od Trampa i, uglavnom, gledao je u pod i slušao dok je Tramp govorio, ali je i nekoliko puta podigao pogled tokom razgovora. Donald Tramp je govorio pomirljivo, gotovo pokorno, ali je njegov jasan govor tijela pokazivao - "ja sam ovdje glavni", navode stučnjaci i zaključuju: 

"Da ih ne znate, rekli biste da je ova velika momčina njegov otac, a da je maleni njegov sin. Kim je pomalo izgledao kao dijete u zabavnom parku - nije bio uplašen, već uzbuđen i malo nervozan". 

Tramp i Kim sastali su se u Singapuru na istorijskom razgovoru radi pronalaženja rješenja za nuklearno pitanje na Korejskom poluostrvu, prenose agencije.