Istoričar Momčilo Pavlović

Njemački zločini u 20. vijeku neuporedivi sa bilo čim

  • 13.07.2019. 08:47

Istoričar Momčilo Pavlović ocijenio je da Nijemci, posebno, njihovi zvaničnici ne treba da dijele lekcije Srbima i Srbiji o zločinima s obzirom na to da su razmjere njemačkih zločina u Evropi u 20. vijeku jedinstvene i neuporedive.

Pavlović smatra da je njemački ambasador u Beogradu Tomas Šib, koji je izjavio da je u Srebrenici počinjen "genocid i da očekuje da i Srbija zauzme taj stav", pretjerao, te podsjetio da je njemačka vojska tri puta u 20. vijeku rasturala i pustošila Srbima državu i počinila stravične zločine nad Srbima. 

"Treba li da pominjemo, samo u Drugom svjetskom ratu, logore, zatvore, streljanje u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mjestima ili aktivno učestvovanje njemačkih snaga u bombardovanju Srbije 1999. godine ", rekao je Pavlović za "Večernje novosti". 

Prema njegovim riječima, razorni rat i grubo miješanje aktivnim podržavanjem separatizma i svrstavanjem na jednu stranu u jugoslovenskom sukobu ne doprinose pomirenju na ovim prostorima.

Pavlović smatra da izjavu njemačkog ambasadora o Srebrenici, kao i aktivnu podršku albanskom separatističkom rukovodstvu na Kosovu i Metohiji i iz ratne propagande prihvaćenu istinu da su Srbi zločinci treba shvatiti i kao opravdanje njihove politike u jugoslovenskim sukobima.