Godišnjica bombardovanja SR Jugoslavije

Irinej: Nanijeli su nam mnogo zla, tome samo đavo može da se raduje

  • 24.03.2019. 21:02

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Nišu da su dani kada je bombardovana Savezna Republika Jugoslavija najtragičniji u srpskoj istoriji kada su svjetski moćnici udarili na narod koji je čitavu istoriju proveo u stradanju.

Patrijarh Irinej je na državnoj ceremnoji obilježavanja 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije u Nišu istakao da su zvuci sirena i detonacije ubitačnih oruđa i danas prisutni u ovom narodu. 

"To su najtragičniji dani u našoj istoriji, dani za koje bismo želeli da se nikada više ne ponove, ne samo našem narodu, nego nigde u svetu", rekao je patrijar Irinej. 

On je dodao da se srpski narod i danas pita odakle taj izvor mržnje da uništi ljudsko biće, ono što je najvrednije, sa jasnim ciljem i adskim paklenim planovimna. 

"Mi smo u svojoj istoriji imali mnogo teških i tužnih trenutaka, ali čini mi se da su ovo bili najtragičniji, još gore jer su došli od naših nekadašnjih saveznika", istakao je srpski patrijarh i dodao da su to bile najmoćnije zemlje Evrope i Amerika. 

Prema njegovim riječima, srpski narod je oklevetan, pa se sa mržnjom podigao svijet i ustremio na narod od svega nekoliko miliona. 

"Tolika sila prema jednom malom narodu. Naneli su nam velika zla, porušili su nam fabrike, puteve, železnice, nisu ni bolnice poštedeli, ni malenu decu. To je nešto čemu se samo Đavo može radovati", istakao je patrijarh Irinej. 

On je poželio da im "Bog sudi po pravdi svojoj, jer je poznato da zlo dobro neće donijeti". 

"Prepustimo onome koji sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio. Nama ostaje da prigrlimo svoju otadžbinu, da se sjedinimo, jer je naša snaga samo u jedinstvu. Nama je najpotrebnije da budemo sjedinjeni u dobru", rekao je patrijarh Irinej. 

On je naglasio da je Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja i da nikome ne smije biti poklonjena, već se mora braniti svim dopuštenim sredstvima.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина