Nakon dvije decenije

Žrtve ratne torture dobijaju mjesečnu naknadu

  • 21.06.2018. 19:27

Žrtve ratne torture konačno će da dobiju zakonska prava koja čekaju više od dvije decenije.

Narodna skupština usvojila je prijedlog zakona kojim je predviđeno da žrtve seksualnog nasilja koje su bile u zarobljeništvu imaju mjesečnu naknadu od 174 marke, dok će žrtve koje su nasilje pretrpjele na drugi način imati mjesečnu naknadu 130 maraka. Žrtve koje su preživjele  najteže oblike seksualnog nasilja s obzirom na težinu posljedica  imaće mjesečna primanja od 300 maraka.

"Zakon će prvi put poslije 23 godine, dati mjesto žrtvama ratne torture. I ovaj paralment je za nas istorijski  i popravlaj sve greške, svih vlasti od nastanka Republike do danas", rekla je  Božica Živković Railić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata RS.

"Da će biti vrlo brzo u realizciji, da će bit primjenjiv, i da će sve one kategorije koje sebe nađu u tom zakonu, biti zadovoljne jer  na neki način to je zahvalnost i to je poštovanje tih žrtava", izjavio je  Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Poslanici koalicije Domovina, osim riječi hvale za zakon, imali su i četiri amandmana, koja nisu usvojena. Kroz njih su tražili i da zakon obuhvata žrtve sa prebivalištem u FBiH i Distriktu Brčko, da za utvrđivanje statusa mogu da važe i dokazi koje donose institucije FBiH, te da se u tom postupku traže i mišljenja saveza i udruženja logoraša u oba entiteta i Brčko distriktu. U koaliciji "Domovina" smatraju da rok za prijavu ne treba ograničavati, kao što je u prijedlogu navedeno, na pet godina.

"Mislim da je sada na jednom ispitu, velikom ispitu, upravo narodna skupština RS, resorno ministarstvo i da pokažu svoj odnos prema ovoj problematici i prema osobama koje su bile predmet ratne torture". rekao je Senad Bratić iz koalicije "Domovina".

"To bi više ličilo na zkaon na nivou BiH, i mi to ne možemo da prihvatimo iz prostog razloga što je Ustav RS definisao šta je nadležnost entiteta. Isključiva je nadlžnost entiteta da donese regulativu kojom definišu status boračko-invalidsu zaštitu i zaštitu koju definiše ovaj zakon", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Da bi ostvarile prava iz zakona,  žrtve koje ispunjavaju zakonske uslove, treba da se prijave boračkom odjeljenju u opštinama iz kojih dolaze, zatim podnesu zahtjev i dostave bilo kakav dokaz da pripadaju ovoj kategoriji. Tačan broj onih koji su pretrpjeli zlostavljanje još se ne zna. Samo Udruženje  žena žrtva rata ima 615 članova.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.