Narodna skupština RS

Zakonom se definišu pojmovi javni dug i neizmirene obaveze

  • 20.06.2018. 20:09

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, kojim se precizira pojam javni dug i definiše pojam neizmirene obaveze.

Prijedlogom ovog zakona utvrđuje se sadržaj izjave o fiskalnoj odgovornosti, tako da odgovorno lice budžetskog korisnika potvrđuje da u tekućoj godini neće stvarati obaveze veće od iznosa sredstava koja su mu data na raspolaganje budžetom, rebalansom budžeta ili odlukom o privremenom finansiranju, nakon uključivanja i prenesenih obaveza iz prethodnog perioda, a čije izmirenje je planirano u skladu sa planom izmirenja obaveza u toj godini. 

Subjektima koji primjenjuju ovaj zakon uvedena je obaveza da izrade dugoročni plan za izmirenje neizmirenih obaveza prenesenih iz prethodnog perioda, kada takve obaveze postoje, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona. 

Ovaj plan usvaja organ nadležan za usvajanje budžeta, nakon pribavljenog mišljenja Fiskalnog savjeta. 

Budžetski korisnik, jedinica lokalne samouprave i fond dostavljaju izvještaj o realizaciji plana za izmirenje neizmirenih obaveza prenesenih iz prethodnog perioda Fiskalnom savjetu, najkasnije do 30. juna tekuće fiskalne godine, navodi se u obrazloženju.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.