Tradicionalna posjeta

U Vladi Srpske 600 mališana sa Kosova i Metohije

  • 21.06.2018. 20:12

Oj Kosovo, Kosovo zaorilo se Administrativnim centrom Vlade Republike Srpske. Time su, pričaju neki od 600 mališana sa Kosmeta koji su prvi put u Srpskoj, željeli da se zahvale domaćinima koji su ih ugostili.

Većina mališana nikada nije izašla iz svog rodnog mjesta. Posebno su, kažu, fascinirani što su, bar na kratko, bili najvažniji gosti u Vladi Srpske.

“Drago mi je što sam gost ovde kod vas, u Republici Srpskoj. Meni je ovo prvi put da dođem ovde. Jako se lepo družimo. Brod je jako mali grad, ali su ljudi jako druželjubivi. Ugostili su nas baš lepo i vode nas svuda”, kazala je Magdalena Dimitrijević uz Gračanice.

"Voljela bih da dođe još više djece, pošto tamo mi imamo manje slobode nego ovdje", kaže Jovana Mirković iz Kosovske Vitine.

Kroz projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" ove godine u Srpsku je došlo skoro 900 mališana. To su djeca koja odrastaju u teškim uslovima. Višegodišnja tradicija se poručuje premijerka Željka Cvijanović, neće prekidati.

"Nastavićemo sa ovim projektom, on je izuzetno važan. Ono što jeste jedna posebna dimenzija jeste da djeci koja definitivno mnogo pate u svom odrastanju i žive u ambijentu koji nije ambijent za normalno odrastanje", kazala je Željka Cvijanović,  predsjednik Vlade RS.

Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji godinama organizuje posjete djece sa Kosova Republici Srpskoj. Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zahvalna je, kaže, svima koju su djeci sa Kosova omogućili da stvaraju nova prijateljstva – bez prepreka i granica.

"Ovo već postaje tradicija, organizuje se sedmi put, nikada više djece do sad nije bilo. Očekujem da će djeca stvoriti snažna i jaka prijateljstva i da će jedni drugima biti oslonac u životu”, kazala je Slađana Marković Stojanović, pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Ova djeca koja su ovdje od svog rođenja nisu slobodna onako kao u svim demokratskim zemljama kao u RS. Još jednom veliki pozdrav RS. Želim ugodan boravak do subote djeci sa Kosova i Metohije", rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

Mališane sa Kosmeta prati 80 prosvjetnih radnika. Svako od njih našao je privremeni dom širom Srpske – od Novog Grada do Trebinja. Sedmodnevna puteštvija završavaju se 23. juna kada će se svi vratiti nazad na Kosovo.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм