Lica sa invaliditetom

Što prije podnijeti zahtjev za ličnu invalidninu

  • 21.06.2018. 14:34

Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske (KOOIRS) pozvao je lica sa invaliditetom da nadležnim centrima za socijalni rad podnesu zahtjev za ostvarivanje naknade za ličnu invalidninu, a riječ je o novom pravu koje je uvela Vlada Republike Srpske.

Iz ovog odbora poručuju korisnicima da se u vezi sa potrebnom dokumentacijom za podnošenje zahtjeva konsultuju sa centrima za socijalni rad, te da zahtjeve podnesu što prije, s obzirom da se ovo pravo priznaje od dana podnošenja zahtjeva. 

U saopštenju se napominje da se određeno lice, koje je na primjer kategorisano kao laka mentalna retardacija prije 10 ili 20 godina, upućuje na postupak nove kategorizacije, odnosno procjene stvarnog stanja, jer vjerovatno ne odgovara stanju iz nalaza od prije toliko godina. 

Iz ovog odbora dodaju da lica sa umanjenim fizičkim sposobnostima mogu pronaći Prednacrt pravilnika o listi tjelesnih oštećenja na internet stranici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić ranije je najavio da će u Republici Srpskoj od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a do kraja godine radiće se na izmjenama zakonske regulative. 

On je naveo da je sa predstavnicima saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa usaglašen stav da lična invalidnina bude uvedena odlukom Vlade Srpske, da za narednih šest mjeseci sredstva budu obezbijeđena iz budžeta Vlade i isplaćena posredstvom centara za socijalni rad.