Milenko Savanović

Srpski narod 90-ih godina prvi put zapadno od rijeke Drine stvorio svoju republiku

  • 20.11.2018. 13:35

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je srpski narod 1990-ih godina prvi put zapadno od rijeke Drine stvorio svoju republiku - Srpsku, koju mora voljeti, čuvati i razvijati.

"Republika Srpska je rezultat svih prethodnih ratova i žrtava srpskog naroda kroz istoriju u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u ratu 1990-ih godina", istakao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom obilježavanja Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine. 

On je rekao da srpski narod Republiku Srpsku mora nositi u sebi i doživljavati je kao uslov biološkog opstanka na ovim prostorima. 

"Ovo je zavjet svim koji su stradali, nama koji smo živi i budućim generacijama da dobro znaju istoriju, da uđu u njenu suštinu i vide koliko je teška i krvava bila borba srpskog naroda za slobodu, koju moramo svi njegovati i čuvati", naglasio je Savanović. 

On je najavio da će sutra u Banjaluci u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova biti obilježen Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine. 

Savanović je ukazao na značaj proboja Solunskog fronta, jedne od najvećih operacija u Prvom svjetskom ratu, čiji je rezultat bio kapitulacija Bugarske, Austrougarske i NJemačke, oslobođenje Srbije, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve. 

"Nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra, srpski dobrovoljci iz BiH, njih 25.000 u sastavu srpske vojske učestvuju u oslobođenju Srbije, BiH i svih teritorija koje su ušle u sastav Kraljevine Jugoslavije", istakao je Savanović. 

On je zaključio da je srpska vojska za samo 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd, navodeći da je u toku novembra srpska vojska oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a na Aranđelovdan i Banjaluku. 

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da će program obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine početi u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. 

On je dodao da je za 11.00 časova predviđena svečana akademija u Banskom dvoru.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.