Narodna skupština RS

Srebrenka Golić: Nelegalne objekte što prije ozakoniti

  • 20.06.2018. 18:08

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je cilj Prijedloga zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata to da nelegalni objekti budu što prije ozakonjeni, kao i da bude spriječeno dalje nanošenje štete javnim prihodima.

Obrazlažući Prijedlog ovog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske po hitnom postupku, Golićeva je navela da je namjera stvaranje uslova da za te građevine budu plaćane komunalne naknade, porez na imovinu. 

Prema njenim riječima, prioriteti ovog zakonskog rješenja su rješavanje statusa bespravnih objekata izgrađenih za stambeno zbrinjavanje socijalnih kategorija, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, izbjeglih, raseljenih, povratnika i žena žrtava rata. 

Golićeva je napomenula da će lokalne zajednice ovim kategorijama građana obezbijediti subvencije donošenjem posebnih odluka nakon stupanja na snagu ovog zakona. 

Za razliku od prethodnih propisa, kada su graditelji imali krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, novim propisima taj rok nije definisan, navodi se u obrazloženju ovog Prijedloga zakona. 

Za one koji budu odugovlačili sa podnošenjem zahtjeva za legalizaciju predviđene su kazne u vidu dodatnih naknada. 

Predviđeno je i da, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente čiju visinu određuju opštine i gradovi, vlasnici objekata koji ne podnesu zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona plaćaju i naknadu za legalizaciju, koja iznosi 20 odsto od iznosa obračunatog za rentu i naknadu. 

Rok za legalizaciju građevina istekao je prije dvije godine, a uprkos brojnim povlasticama mnogi vlasnici nelegalnih objekata nisu podnijeli zahtjev da ozakone gradnju. 

Prema podacima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, do isteka roka primljeno je oko 49.000 zahtjeva za legalizaciju, dok je na terenu više od 80.000 divljih građevina.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм