Paket mjera Vlade Srpske

Slijedi povećanje plata i penzija

  • 23.06.2018. 18:49

Neoporezivi dio plate sa 200 maraka biće povećan na 500. Već u julu penzioneri će dobiti 2,5 odsto veću penziju. Oko 600 boraca koji do sada nisu nimali nikakva primanja, a imaju 65 i više godina od sada će imati mjesečnu naknadu u visini najniže penzije u Srpskoj.

To je ATV juče prva objavila a dio je predloženih mjera Vlade Srpske. Danas su mjere javnosti saopštili prvi ljudi Republike Srpske i resorni ministri. Što se radnika tiče, kod njih bi povećanje plate moglo i da ide do 12 odsto i to onima kojima je plata i najmanja.

"To će podrazumjevati da će se one plate koje su visoke povećati, kada preračuante taj iznos, negdje za 0,75 odsto. Ali, recimo imaćemo situciju kada je riječ o najnižim platama, govorimo o plati, na primjer od 400 maraka,  iznosiće 450 maraka, to će značiti povećanje koje je već negdje oko 12,5  odsto. Kad je u pitanju, primjera radi plata od  500 maraka tu ćemo imati povećanje od devet odsto i na taj način smo vodili računa o pravednim 
rješenjima, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS. 

Sad toliko, a trudićemo se da prosječna plata u Srpskoj bude 450 evra, obećava predsjednik Srpske Milorad Dodik. Vlada planira da najnižu platu povećana na 500 maraka.

"Ovo nije povećanje da bi se stiglo ranije oduzeto nego nešto što nismo dozvolili čak ni u krizama, koje su bile uporne i teške za nas, kao što su poplave i međunarodna kriza i nismo dozvolili da se snižavaju plate. U jednom periodu smo morali da izvršimo određenu korekciju zbog MMF-a, ali smo veoma brzo, nakon nekoliko mjesci, to korigovali," rekao je Milorad Dodik, predsjednik Srpske.  

Vlada bi trebalo već u ponedjeljak da se bavi Zakonima koje je potrebno uskladiti, kako bi se predložene mjere i realizovale. Onda je na potezu parlamet. Inspekcija će imati dosta posla oko kontrole kako se ne bi desilo da pojedinci iskoriste odluku Vlade i snize plate radnicima do neoporezivog iznosa. To očekuju i u Uniji udruženja poslodavaca. Podsjećaju na pregovore sa Vladom koji su trajali godinu dana, nakon čega je potpisan memorandum. 

"Plate u Srpskoj od nove godine, govorim u privredi, su već porasle šest-sedam odsto i taj trend porasta plata će biti nastavljen. Čak smatramo da ćemo u nekom što skorijem vremenu pregovarati o još nekim modalitetima koji bi proizveli još veće povećanje plata nego što je to danas,2 rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS. 

Sljedeće godine na svoje bi mogli doći i prosvjetari, najavljuje premijerka. Tada će se intenzivno raditi na usklađivanju koeficijenata prosvetnih radnika sa onim drugih budžetskih korisnika. Sindikat pozdravlja svako povećanje i podsjećaju na memorandum između Vlade i Saveza sindikata. 

"Pozdravljam ujednačavanje koeficijenata. Vjerujem da će i ostali radnici biti zadovoljni u svim ostalim branšama, budžetski, a i radnici u realnom sektoru. I da će Vlada, prema najavama, povećati svima plate," rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata prosvjete RS. 

Na ovakve mjere, kažu u Vladi, opredijeli se samo država koja ima dobre i stabilne finansije. Premijerka uvjerava da njihovo sprovođenje neće biti prevelik teret za Budžet.
 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок