Gradska razvojna agencija

Siguran posao i dobra plata za zanatlije tekstilne industrije 

  • 23.06.2018. 19:26

Nakon šestomjesečne obuke, siguran posao i plata od oko 800 maraka za 50 radnika. To je ponuda koja čeka zanatlije tekstilne industrije od Gradske razvojne agencije Banja Luka.

"Studenti, odnosno ljudi koji žele da se prekvalifikuju, koji su nezaposlena lica, koji se nalaze na birou ili ako su zaposleni a kasnije žele da pokrenu svoj biznis, i oni imaju priliku da se prijave na konkurs koji je otvoren kontinuirano i da prođu tu obuku na jednoj od ove dvije institucije. Obuka je koncipirana - 20 odsto teorijske i 80 odsto praktične nastave. Mogućnost je tada, da lica koja su bila nezaposlena, da će automatski da dobiju posao poslije obuke," kaže Mario Milanović, Direktor Gradske razvojne agencije Banja Luka  

Podrška razvoju deficitarnih zanimanja u Banjaluci stigla je i od ILO udruženja dok je nabavku mašina za obuku radnika finansirala vlada Švajcarske. Planirano je zapošljavanje 50 radnika koji uspješno prođu besplatan šestomjesečni kurs.

"Kroz različite vidove država pokušava pomoći prekvalifikacije radne snage. Međutim mislimo da ta prekvalifikacija generalno ne može nikad zamijeniti dobar klasični standardni obrazovni sistem i smatram da u budućem periodu treba mnogo više raditi na poboljšanju stanja u našim srednjim školama, takođe i osnovnim," rekao je Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske.

Posla ima ali ne i radnika, barem ne stručnih. To su problemi sa kojim se susreću poslodavci kojima nedostaje zanatskih radnika. Siguran posao sa visokom platom nije dovoljno privlačan mladima i zbog toga poslodavci nastoje kroz obrazovanje privući novu radnu snagu.

"Nama nedostaje stručne radne snage. Ove godine smo prvi put upisali zanimanje obućar-modelar, četiri godine, gdje grad daje stipendiju 160 maraka, tvornica obuće Bema knjige, obuću, autobusku kartu, prevoz, topli obrok. Ko upiše, ima siguran posao nakon završetka četverogodišnje škole, gdje stiče zvanje VKV radnika. Bili bi poslovođe i nudimo fakultet onima koji budu najbolji," rekao je Marinko Umičević, direktor banjalučke fabrike obuće "Bema". 

Iz Ministarstva rada kažu da je realni sektor svjestan gubitka radne snage. Trudiće se da u narednom periodu kroz projekte prekvalifikacije osiguraju radnike za deficitarna zanimanja.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.