Udruženje "Čast otadžbine"

Sabornost - ključ za rješenje srpskog nacionalnog pitanja

  • 21.06.2018. 16:15

Udruženje "Čast otadžbine" poručilo je da je sabornost ključ za rješenje srpskog nacionalnog pitanja, te da Srbi moraju ojačati svoje odbrambene snage i suprostaviti se bilo kakvom izazovu.

U Udruženju navode da su Srbi snažni na bojnom polju, gdje se pitanja rješavaju junaštvom srpskog vojnika, odnosno naroda, a da skoro uvijek trpe poraze na diplomatskom polju "jer gotovo uvijek srpska diplomatija ne razumije nacionalne srpske interese i zadatke". 

"Zato je potrebno naglasiti da su predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osobe koje razumiju i geopolitička kretanja i međunarodno pravo, pa je sabornost s ciljem razumijevanja srpskih nacionalih interesa obaveza svih nas. Isto kao što je obaveza da razumijemo ko je zadužen za izvršavanje zadataka probosanskog interesa", navedeno je u saopštenju iz Udruženja. 

Konstatovano je da su danas Srbija i Srpska istovremeno izložene orkestriranim napadima i subverzivnim djelatnostima zapadnih sila, "potkupljene opozicije" i nevladinih organizacija. 

"Izmišljene afere i neprestane laži kojima treba stvoriti privid lošeg života i nezadovoljstva, kao i pozivi srpskom narodu da sruše svoje predsjednike i da se Srbija odrekne Kosova i Metohije, njihov cilj je sa što više neargumentovanih zahtjeva i ucjena, što više pritisnuti Srbiju tako da zbog tih pritisaka ne može pomoći Republici Srpskoj, niti na bilo koji način spriječiti rušenje institucija Srpske i dovođenje na vlast srpskih satrapa", upozorili su iz Udruženja. 

Naglašeno je da je krajnji cilj toga utapanje Srpske u unitarnu BiH, a poslije i u NATO pakt. 

"Ne treba se zanositi iluzijama da će pozicija pobjedom na izborima riješiti sadašnje probleme. Savez za promjene će i poslije ubjedljivog izbornog poraza nastaviti sa optužbama o izbornoj krađi predsjednika Republike Srpske i vladajuće koalicije, a sve s ciljem rušenja institucija Republike Srpske i nasilnog preuzimanja vlasti", nevedeno je u saopštenju. 

Udruženje procjenjuje da se izborni rezultati u Federaciji BiH /FBiH/ neće moći implementirati te da će stoga jesen 2018. godine "zasigurno biti turbulentna". 

"Jedini put ka rješenju tog stanja je nacionalno jedinstvo, odnosno nacionalni pokret srpskog naroda", smatraju u Udruženju. 

Iz ovog udruženja su poručili da srpski korpus mora biti spreman za neku buduću međunarodnu konferenciju, odnosno da mora nastupiti sa jedinstvenim planom za rješenje srpskog nacionalnog pitanja. 

"Zato smo mišljenja da je nepohodno postaviti osnovne postulate, sa kojima je potrebno izaći pred svjetsku javnost i sa prijateljskim državama širom svijeta dogovoriti šta je to u čemu nam mogu pomoći, od naoružanja do političkih rješenja. Ne smijemo dozvoliti nezavisnost takozvane države Kosovo i i stvaranje 'velike Albanije'", zaključeno je u saopštenju.