Kozarska Dubica

Reljić: Dugovi nastali u vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a

  • 23.06.2018. 16:46

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je danas da nisu tačne tvrdnje članova SDS-a da opštinske vlasti nisu ništa preduzele da bi se riješio problem starih dugova koji su "nastali u vrijeme kada je vlast u toj opštini vršio SDS i PDP i sada ozbiljno ugrožavaju opštinski budžet".

Povodom današnjih tvrdnji članova Opštinskog odbora SDS-a u Kozarskoj Dubici da načelnik opštine ništa nije preduzimao u vezi sa tužbama koje dospjevaju na naplatu i nije razgovarao sa licima i firmama kojima se duguje, Reljić kaže da je riječ o "političkim neznalicama koji nastoje da obmanu javnost u Kozarskoj Dubici i Republici Srpskoj". 

"Mi smo pozivali pojedince, institucije i firme na razgovor i nudili realne mogućnosti da opština dug vraća u ratama od 10.000 do 15.000 KM na mjesečnom nivou, ali strasti i apetiti njihovih vlasnika i stranačkih i političkih ševova prema opštinskom novcu bio je veći od volje da se realno rješavaju problemi", rekao je Reljić Srni. 

On je naveo da ti problemi traju godinama, a da su u međuvremenu iscrpljeni svi pravni lijekovi. "Tim naših stručnjaka i advokata koji je zastupao opštinu pred sudovima praktično je došao na završenu stvar, jer su presude bile konačne i obavezujuće", rekao je Reljić i dodao da su u vrijeme njegovog mandata te sudske presude došle na naplatu. 

Reljić tvrdi da je za period vlasti SDS-a i PDP-a u Kozarskoj Dubici bilo karakteristično "naduvavanje budžeta", kako bi se opština mogla dodatno zadužiti. 

"Podatak koji o tome najbolje govori jeste da je u vrijeme njihove vlasti opština Kozarska Dubica bila dodatno zadužena više od četiri miliona KM samo po kreditnom osnovu, a ostavljeno je faktura u iznosu većem od pet miliona KM", rekao je Reljić. 

On kaže da je dolaskom SNSD-a, DNS-a i SP-a na vlast i nakon što je preuzeo dužnost načelnika opštine, izvršena emisija obveznica u iznosu od 10,5 miliona KM, kako bi bili zatvoreni dugovi prethodne vlasti. 

"Za ovih 18 mjeseci koliko sam na čelu opštine Kozarska Dubica samo mi je ostalo da vraćam tuđe dugove i kredite", rekao je Reljić i dodao da čvrsto vjeruje u podršku Vlade Republike Srpske, koja je ovoj opštini za investicije dala dosta sredstava, koja se nalaze na računu posebnih namjena. 

On je zahvalio Vladi Republike Srpske, premijeru, ministima i predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, jer bi bez tih sredstava opština Kozarska Dubica bila "zapuštena kasaba". 

Reljić naveo da će samo po tom osnovu u ovoj godini biti investirano više od dva miliona KM, dok se "očekuje pomoć viših institucija". 

"Siguran sam da će ta pomoć brzo doći i da će opštinski budžet biti saniran, mada opet očekujemo dvije velike tužbe od lokalne firme koja se bavi izgradnjom puteva, a koje ugrožavaju opšti ineres građana ovog grada", zaključio je Reljić.