Kozarska Dubica

Reljić: Budžet opštine pred kolapsom

  • 21.06.2018. 16:41

Likvidnost budžeta opštine Kozarska Dubica je dovedena u pitanje jer se, zbog naplate pristiglih sudskih rješenja, za koji dan očekuje nova - peta blokada opštinskog računa ove godine, izjavio je danas načelnik ove opštine Radenko Reljić.

Reljić je istakao da su smanjeni svi troškovi, gdje je to bilo moguće, što nije bilo dovoljno, te da su i nakon godinu i po dana veliki problemi sa likvidnošću budžeta. 

"Nažalost ovo su do sada bile samo male presude, ono što prijeti potpunoj blokadi i kolapsu opštine Kozarska Dubica su dvije velike presude koje će doći u toku godine, u iznosima od 850.000 KM i 1.000.000 KM od lokalne građevinske firme. Mi u lokalnoj zajednici nemamo rješenje za te probleme, pa ćemo morati da tražimo pomoć od Vlade Srpske", naglasio je Reljić. 

On se, u ime opštinske uprave i svih građana Kozarske Dubice, zahvalio Vladi Srpske za podršku i pomoć u vidu velikih investicija i infrastrukturnih radova koji su u toku. 

Reljić je rekao da ne želi da apeluje na sudove jer zna da se sudske odluke moraju sprovoditi, ali naglašava da se mora voditi računa o opštem interesu. 

On je zaposlene u opštinskoj upravi i korisnike budžeta, koji nisu dobili plate od maja, zamolio za strpljenje, jer prihoda nema i likvidnost se ne može zadržati. 

"Ukoliko se sve bude odvijalo kao do sada, onda nema smisla da ja budem na ovoj poziciji, zahvaliću se građanima i svim ljudima koji su glasali za mene. U tom slučaju ja moram obavijestiti Ministarstvo lokalne uprave i samouprave da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima preuzme dalje upravljanje opštinom, što je i jedini pravi zakonski put. Meni je žao što je Kozarska Dubica prva na listi najzaduženijih opština",naveo je Reljić. 

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Kozarska Dubica Nada Grgača izjavila je novinarima da, ove godine, punjenje budžeta ne ide po planu i da je dodatno opterećen sudskim rješenjima. 

"Da je priliv sredstava u okviru planiranog, mi bismo pokrivali dobar dio naših troškova, možda malo teže troškove iz ranijeg perioda, ali ne bismo došli u ovako tešku situaciju", naglasila je Grgača.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.