Unapređenje stomatologije

Premijer RS najavila sistematsku zaštitu oralnog zdravlja stanovništva

  • 22.06.2018. 16:39

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas u Banjaluci da će se u svim opštinama Srpske strateški unapređivati zaštitu oralnog zdravlja stanovništva.

Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa rukovodstvom banjalučkog Doma zdravlja i posjete Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu ove ustanove kojoj je Vlada donirala 140.000 KM za nabavku medicinske opreme, rekla da će se djelovati svugdje gdje je potrebno kako bi odrasli, ali i djeca i omladina dobili zaštitu i unaprijedili oralno zdravlje. 

Premijer Srpske je naglasila da je na tom planu potrebna izrada nacionalnog programa, jer su određeni pokazatelji u vezi s tim poražavajući, a na to su ukazale i određene informacije kojima se bavila Vlada. 

Cvijanovićeva je upozorila da je danas u Srpskoj opšta pojava da i dvogodišnja djeca imaju karijes.

"Srpska se i sa tim mora uhvatiti u koštac i okupiti sve svoje ljude od struke kada god je riječ o važnim strateškim pitanjima za zdravlje stanovništa", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je izrazila zadovoljstvo što će zaposleni u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka sa osam novih zubarskih mašina, koje je donirala Vlada, raditi bolje, efikasnije i bez opterećenja. 

"Riječ je o modernoj opremi za neko buduće doba, zbog čega čestitam njima i svima nama za ovaj zajednički poduhvat", rekla je Cvijanovićeva, te istakla da je Vlada ulaganjem u novu stomatološku opremu željela da pokaže da "svi zajedno moramo voditi više računa o zdravlju". 

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Gordana Tešanović zahvalila je Vladi i premijeru Srpske za donaciju jer su njihove stomatološke mašine bile stare po 40 godina. 

"Sada više nema problema jer imamo tehnički daleko modernije mašine", navela je Tešanovićeva. 

Ona je dodala da ova ustanova ima mrežu od šest zubarskih ambulanti u osnovnim školama u Banjaluci, te da je cilj da u narednim godinama sopstvenim sredstvima godišnje kupuju po jedan takav uređaj. 

"Time želimo da povećamo dostupnost zaštite oralnog zdravlja i unaprijedimo ga kod najmlađih sugrađana", rekla je Tešanovićeva. 

Načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka Zoran Gvozden rekao je da je nabavka osam novih zubarskih mašina veliki iskorak jer sada mogu da liječe daleko više pacijenata. 

On je dodao da su radnici ove službe posvećeni prevenciji oralnih bolesti, napominjući da se pet doniranih stomatoloških mašina (stolica) nalazi na lokaciji Službe u Poliklinici, a tri su u školskim ambulantama. 

Dom zdravlja u Banjaluci najveći je u Srpskoj i referentna je zdravstvena ustanova za djelatnost koju obavlja.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.