ATV ekskluzivno objavljuje

Po SDS-ovom istraživanju javnog mnjenja, vode kandidati SNSD-a

  • 20.06.2018. 19:02

Najnovija istraživanja javnog mnjenja, koja su u posjedu ATV-a, a koje je za potrebe SDS-a radila jedna kredibilna agencija iz Srbije, nikako nisu po mjeri Savezu za promjene.

Preliminarna istraživanja rađena u aprilu ove godine u Republici Srpskoj, na uzorku od 1500 ispitanika, pokazuju da bi više njih, u Predsjedništvu BiH, voljelo da vidi Milorada Dodika nego Mladena Ivanica. Za Dodika se opredijelilo 41 odsto, a za Mladena Ivanića 30 odsto ispitanika. 

Slična situacija je i za predsjednika Republike Srpske. Iako je u vrijeme kad su istraživanja rađena Željka Cvijanović samo bila pominjana kao kandidat, dobila je više glasova od Vukote Govedarice. Razlika je u pet procenata u korist Željke Cvijanović. 

Sudeći po istraživanjima, SNSD kao partija, ima duplo veću podršku od SDS-a - 36 odsto je onih koji bi dali glas SNSD-u, SDS-u 17 odsto. 

Da razloga za brigu ima u Savezu za promjenu, govore i odgovori na pitanje "Koja je partija u stanju da riješi probleme građana". Duplo, i više, je onih koji vjeruju da je to SNSD a ne SDS. 

Interesantno je da većina ostalih stranaka, procentualno, za veliki broj pitanja nije ni bizu SDS-u a kamoli SNSD-u. 

Milorad Dodik, po istraživanjima koje je naručio SDS, sigurno može da se izbori sa korupcijom dosta bolje nego Vukota Govedarica, misli tako 26 odsto ispitanika. 12 odsto je onih koji u tom segmentu vjeruju lideru SDS-a. Mladen Ivanić i Dragan Čavić mogli bi to tek u procentu od 3 odsto. 

Na isto pitanje, a kada je riječ o strankama, još je veća razlika između SNSD-a i SDS-a, s tim da bi 5 odsto šansu dalo PDP-u. 

Nema ih puno dilemu da Republiku Srpsku treba da podržava Rusiju bez obzira na negativne reakcije Evrope i Amerike (67 odsto). 

Najveći procenat je onih koji misle da Srpska treba da se pripoji Srbiji, a veliki je broj i onih koji smatraju da joj treba nezavisnost. 

U svakom slučaju istraživanja koje je tražio SDS najmanje njima i pogoduju. 
Istraživali su i koja bi stranka bila uspješna za osam oblasti među kojima je očuvanje Republike Srpske, bezbjednost i briga o siromašnima. U svih osam ubjedljivo vodi SNSD. Ispitanici najviše vjeruju Miloradu Dodiku i njega najviše cijene. Povjerenje ima i Igor Radojičić, ali i nije baš cijenjen. Nije daleko kao neko od povjerenja ni Željka Cvijanović. Vukota Govedarica prilično je ispod i vjeruje mu isto koliko i Marku Paviću. 

Posebno je upečatljiv odgovor, gledano u cjelini, koliko ste zadovoljni vašim životom. Nijh 57 odsto je potpuno zadovoljno.

Тагови: