Ministarstvo pravde

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

  • 20.04.2019. 19:27

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenju instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni da bi uvođenje doživotne kazne uredilo pravni sistem.

"Nisam uvijek siguran da visina zaprijećene kazne odvraća od nekog krivičnog djela. Ono što sam siguran jeste da sigurnosti i pravnoj sigurnosti građana doprinosi da su sigurni da će sankcija biti izvršena, da će krivac biti kažnjen. Sama visina kazne, ne mislim da je dovoljno poboljšanje u pravosudnom sistemu," kaže Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Činjenica je da je to pitanje podiglo prašinu u javnosti, ali i kod pravnih stručnjaka. Profesor krivičnog prava Ljubinko Mitrović, ipak, smatra da bi doživotnu kaznu zatvora trebalo uvesti. Naročito, kaže, treba imati u vidu da bi je izdržavali počinioci najtežih krivičnih djela, kojima bi takva kazna bila smrazmjerna. 

"Mislim da bi bilo logično uvesti. Mada, vi danas imate i situaciju, ako se radi o osobi koja je starije životne dobi, da su i trenutna zakonska rješenja u smislu dugotrajne kazne zatvora, 30 do 40 godina, kazne dugotrajnog zatvora. Mislim da bi to trrebalo prije nego što se uvede, a vidim da Srbija uvodi kaznu dugotrajnog zatvora, prije nego što se uradi takvo nešto treba uraditi dobru, kvalitetnu, analizu," rekao je Mitrović.

Advokati u Republici Srpskoj, ipak, ne podržavaju takve izmjene u pogledu krivičnih sankcija, bez obzira na težinu krivičnog djela.

"Mislim da su advokati tu saglasni, da su veliki protivnici uvođenja doživotne kazne zatvora, jer s njom se ne postiže jedna od najbitnijih svrha kažnjavanja, a to je rehabilitacija, jer ne vidimo na koji način bi ona mogla da utiče pozitivno na učinioce krivičnog djela. To bi, ustvari, bila samo odmazda, a odmazda nije svrha kažnjavanja," stav je advokata Milana Petkovića.

Kazne doživotne robije izriču se u evropskim zemljama, dok je u regionu ima samo Slovenija i Makedonija. Uvođenje instituta doživotne kazne najavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, i to za najteža djela poput ubistava djece.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?