Narodna skupština Srpske

Na sjednici 19. juna pred poslanicima izvještaj Anketnog odbora

  • 08.06.2018. 14:57

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će 25. redovna sjednica parlamenta Srpske biti održana 19. juna u Banjaluci, te utvrdio okvirni dnevni red zasjedanja sa 29 tačaka, od čega 18 prijedloga zakona.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je novinarima nakon sjednice Kolegijuma da je riječ o prijedlozima zakona po hitnom postupku - o rudarstvu, amnestiji, zateznoj kamati, izmjeni i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor "Pet ce" kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj. 

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, upotrebi znakovnog jezika, izmjenama i dopunama Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske, zaštiti žrtava ratne torture, izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske, kao i o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela. 

Čubrilović je naveo da su na dnevnom redu i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku, izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, te izmjenama i dopunama Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju. 

On je dodao da bi na ovoj sjednici trebalo da bude razmatran i izvještaj Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. 

Čubrilović, koji je zamjenik predsjednika DNS-a, rekao je da ova stranka nije zauzimala konačan stav o pitanju zaključaka Anketnog odbora. 

"Kao pojedinac sam pregledao zaključke, ima prihvatljivih i neprihvatljivih zaključaka. Pred početak sjednice parlamenta DNS će zauzeti svoj stav", istakao je Čubrilović. 

Prema okvirnom prijedlogu dnevnog reda, na 25. sjednici parlamenta trebalo bi da budu razmatrani i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, Prijedlog strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine, izvještaj Komisije za koncesije Srpske za 2017. godinu, te godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu. 

Kao prva tačka dnevnog reda trebalo bi da budu razmatrana poslanička pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske. 

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova, a nastavak skupštinskog zasjedanja trebalo bi da bude održan 3, 4. i 5. jula, te 10, 11. i 12. jula.