Anketni odbor

Lukač: Zaključci predstavljaju političke stavove opozicije

  • 06.06.2018. 14:29

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas Srni da je Anketni odbor, formiran odlukom Narodne skupštine Srpske na čelu sa Borislavom Borenovićem, preglasavanjem donio zaključke koji nisu zasnovani na dokazima i predstavljaju političke stavove opozicionih poslanika u tom odboru.

Lukač je istakao da su oni zloupotrijebili povjerenje Narodne skupštine. 

"Doveli su u Anketni odbor lice koje ima potvrđenu krivičnu prijavu od suda za teško krivično djelo i omogućili tom licu da ispituje rukovodioce Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva, što nije zabilježeno u pravnom sistemu bilo koje države u svijetu i na taj način srušili pravni poredak i vladavinu prava na najgrublji način", rekao je Lukač, odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše zaključke Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. 

Lukač je istakao da je Anketni odbor na čelu sa Borenovićem takođe zloupotrijebio i ignorisao zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS). 

"Tim zaključkom VSTS-a BiH su upozoreni da, shodno Zakonu o VSTS-u BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima Srpske i Zakonu o krivičnom postupku Srpske, Anketni odbor nema ovlaštenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje tužilaštva i tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja - istražne radnje koja su provela ovlaštena službena lica i druga lica pod nadzorom tužioca", naglasio je Lukač. 

To znači, naveo je on, da su mogli da se bave samo pitanjem da li je policija radila prema naredbi tužioca ili nije. 

"Ako jeste, kao što je bilo u ovom slučaju, nisu mogli ulaziti u dalju ocjenu provedenih istražnih radnji", rekao je ministar unutraših poslova Republike Srpske. 

On je istakao da je Anketni odbor, uprkos svemu, nastavio da se bavi istragom slučaja i većina postavljenih pitanja je bila upućena sa tom namjerom da bi se na kraju bespravno upustili i u kvalifikaciju djela i donijeli takav zaključak iako nisu nimalo stručni za takve radnje i bez obzira što to tužilaštvo još nije uradilo u toku dosadašnje istrage. 

"Anketni odbor bez ijednog dokaza optužuje MUP i tužilaštvo i njihovo rukovodstvo za učinjene propuste koje nisu ničim obrazložili i na taj način i dalje pokušava da podriva povjerenje građana u svoje institucije, a traženje izmjena zakona po hitnom postupku i uvođenja tužilačke odgovornosti u vršenju dužnosti je miješanje i pritisak na funkcionisanje pravosudnog sistema", naglasio je Lukač. 

On je naveo da Anketni odbor nastavlja da svojim zaključcima vrši neprimjerene napade na slobodu medija i miješanje u uređivačku politiku Radio-televizije Republike Srpske i Agencije SRNA, što Anketni odbor ni na koji način nije smio raditi niti je to bio njihov zadatak koji su dobili od Narodne skupštine Republike Srpske. 

"Pozivanje svih institucije da svoje djelovanje vrate u okvire Ustava i zakona, bez ijednog dokaza da je neka od institucija radila nešto izvan Ustava i zakona, predstavlja još jedan u nizu neprimjerenih zaključaka i napada neodgovornih političara iz opozicionih redova u cilju podrivanja i urušavanja institucija Republike Srpske", rekao je Lukač, istakavši da su oni to uradili i ovaj put zloupotrebljavajući povjerenje koje su dobili od Narodne skupštine. 

Anketni odbor, formiran odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, zaključio je juče da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i da bi tužilaštvo trebalo da se što prije odredi o ovom pitanju.