Duga Njiva kod Modriče

Dodik: Pitanje da li bi bilo Srpske da Koridor nije uspostavljen

  • 24.06.2018. 12:24

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Dugoj NJivi da je operacija "Koridor 92" jedna od najslavnijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i da je pitanje da li bi bilo Srpske da Koridor nije uspostavljen.

Dodik je podsjetio da je operacijom "Koridor 92" spojen istočni i zapadni dio Republike Srpske, koji je značio neophodnu dostavu svih sredstava za život stanovništvu u istočnom dijelu Srpske. 

On je napomenuo da je ta vojna akcija bila motivisana, prije svega, sramnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN koji nije dozovilio da se za bebe u banjalučkom porodilištu dostavi kisik, te da je proboj Koridora bio neophodan. 

Dodik je izrazio zahvalnost tadašnjem rukovodostvu Republike Srpske i vojnoj komandi koja je donijela odluku da bude izvedena ova akcija i vojnicima. 

"Pitanje je da li bi bilo Republike Srpske da Koridor nije uspostavljen, da nije spojen istočni i zapadni dio, a time i Srpska sa Srbijom", rekao je Dodik novinarima nakon što je na Dugoj NJivi položio vijence na Spomen-obilježje stradalima u operaciji "Koridor `92". 

Dodik je istakao da Republika Srpska i njen narod poštuju svoju istoriju, svoje junake, borce za slobodu, stradanja u prošlosti, te da mu je drago kada vidi da se na ovom mjestu okupi što veći broj mladih ljudi. 

On je rekao da je Republika Srpska je danas stabilna zajednica, napredna na svim poljima, te može da kaže da je pretrpjela ogromne pritiske koji su bili usmjereni na njen nestanak. 

Dodik je naglasio da je Republika Srpska u stalnom sukobu sa konceptom unitarizacije BiH i pokušaja centralizacije BiH koju provode neke velike sile i neke značajne zemlje u regionu. 

On kaže da bi ta centralizacija oduzela autonomiju Republici Srpskoj, dovela do njenog nestanka, što nije bila ideja ljudi koji su ovdje dali svoje živote. 

"Tada je bila dominantna ideja samostalna i nezavisna država i s tom idejom je srpski narod 1992. godine ušao u odbrambeno-otadžbinski rat, a Dejtonski sporazum je napravio kreaciju ustava BiH od dva eniteta i tri naroda", napomenuo je Dodik. 

Predsjednik Srpske je istakao da se danas ovdje živi u slobodi, te da mu je poznato da u svim segmentima života ne funkcioniše najbolje, ali je naglasio da je i danas i uvijek najvažnija sloboda.

"Borimo se za slobodu svih ovde, doživljavamo Republiku Srpsku kao državu, oličenu kao simbol slobode srpskog naroda na ovim prostorima. To i jeste osnovna ideja proboja Koridora", zaključio je Dodik. 

Kod spomen-obilježju na Dugoj NJivi danas je, povodom 26 godina od proboja Koridora, NJegovo preosveštenstvo umirovljeni vladika srednjeevropski Konstantin služio parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine poginulih u ovoj operaciji. Potom su delegacije položile vijence.