Britanski obavještajci

Dodik glavna meta zbog saradnje sa Putinom

  • 20.06.2018. 21:32

Cilj akcije britanskih obavještajaca, koji dolaze u BiH, jeste kompromitovanje i napad na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove saradnike, odnosno serija režiranih protesta i uličnih nemira kako bi se srušila vlast i postavila podobna "zapadna garnitura", navodi se u dokumentu koji detaljno opisuje plan britanske obavještajne službe u BiH.

Plan obuhvata i sprečavanje ruskog, navodno "zloćudnog" uticaja, a Dodik im je glavna meta zbog bratske i prijateljske saradnje sa Vladimirom Putinom. 

"Zadatak jedinice je jasan - nevojnim metodama raditi na promjeni ponašanja i načina razmišljanja lokalnog stanovništva radi postizanja političkih ciljeva", navodi se u dokumentu koji je u posjedu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS). 

Prema navodima iz dokumenta, 40 britanskih obavještajaca samo su dio kontingenta 77. brigade Komande snaga za borbenu podršku koji će biti u sastavu misije EU "Altea". 

U dokumentu se navodi da strani krojači igraju na duge staze, te da od svog plana neće lako odustati, čak i da aktuelna vlast Republike Srpske u oktobru ponovo dobije podršku birača. 

O akciji su, kako navodi RTRS, upoznati lideri vodećih bošnjačkih partija, Obavještajno-bezbjednosne agencije, ali i pojedini lideri Saveza za promjene, naročito Dragan Mektić, koji je početkom marta i posjetio Veliku Britaniju, razgovarao sa predstavnicima Doma lordova i sastao se sa baronesom Arminkom Helić, jednom od najvećih lobista bošnjačkih interesa i promoterom antisrpskih stavova. 

Politički analitičar Rajko Vasić smatra da bi protesti u Banjaluci mogli imali dvojak efekat – kratkoročni i dugoročni. 

"Kratkoročni, ako upali – upali, srušićemo vlast i napravićemo haos, a dugoročni je taj da mnogo takvih protesta na dugi rok skrnave institucije, ubijaju povjerenje u njih i oduzimaju im legitimitet, što je i krajnji cilj svih ovih krojača koji su na Balkanu rasturili Jugoslaviju", rekao je Vasić. 

On smatra da je uvođenje naroda u političke igre opasno, te strankama koje se, umjesto stranačkog programa, kriju iza naroda, predviđa poraz. 

"Oni znaju da nemaju politički program koji bi ponudili ljudima, već pokušavaju da se uhvate sa narodom u kolo, da im "narod nađe i svatove i mladu i da svira šargiju". E, ne može! SDS ima odgovornost, jer to nije Srpska demokratska stranka Sarajeva, nego Republike Srpske i ne može se kriti iza naroda", smatra Vasić. 

Brojni analitičari u Srbiji ocjenjuju da zapadni centri moći žele da srpski faktor stave potpuno pod kontrolu i da planiraju udar na Republiku Srpsku zbog izbora, a Srbiju zbog Kosmeta, te ocjenjuju da je akcija dobila svoju prvu fazu u Banjaluci. 

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da sve što započne u Republici Srpskoj planirano je da se prelije u Srbiju i da postane dio pritiska na Beograd. 

"Nedavno smo imali blokade saobraćaja zbog naglog skoka cene goriva. U pitanju su neosnovane blokade. To se dešavalo u Republici Srpskoj, pa se odmah prelilo u Beograd", kaže Anđelković. 

Stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir ocijenio je da to što je BiH predmet rada obavještajnih službi, nije ništa novo jer na ovim prostorima djeluju decenijama, te da je opasno što je BiH, u izbornoj godini, postala veliko političko igralište na kome velike sile ostvarju svoje interese. 

"Srpski politički akteri su dočekali ovo smutno vrijeme za srpski narod ponovo zavađeni. Mi pokušavamo objektivno da posmatramo i jasno je da politička situacija u BiH izaziva zebnju i strah", rekao je Budimir. 

Budimir kaže da navodni uticaj Rusije ne terenu ne postoji. 

"Postoji diplomatska podrška Republici Srpskoj od Ruske Federacije i vrlo skromna ekonomska prisutnost u energetici", naveo je Budimir.