Apostrof

Ćulum o slučaju Davida Dragičevića: Uradili smo sve što je Tužilaštvo tražilo

  • 08.06.2018. 21:10

Darko Ćulum, direktor Policije RS, je istakao da je na Anketnom odboru u vezi slučaja Davida Dragičevića već odgovorio na preko 50 pitanja.

"Smatram da treba pozvati Tužilaštvo da pozove sve ljude koji tvrde da znaju ko su izvršioci ubistva Davida Dragičevića. Tri puta smo pisali Tužilaštvu i pozivali ih da pozovu ta lica. Ovako se stvara utisak da se sve zna", rekao je Ćulum u emisiji Apostrof i kaže da ne proizilazi iz izvještaja policije da se radi o zadesnoj smrti.

Kaže da policija nikada nije ušla u Tužilaštvo i to nikada neće uraditi.

"Dva puta su nas pohvalili da smo svoj posao dobro uradili.Ja radim u policiji 30 godina i došao sam u situaciju da me neko blati da sam saučesnik u nečemu. Uvijek smo bili transparentni i tako je i u ovom slučaju. Mogu da kažem da je policija postupila po svim naredbama i zahtjevima Tužilaštva," rekao je Ćulum.

Član Anketnog odbora Nedeljko Glamočak je objasnio da je rad Odbora trebao da sagleda stanje šta su uradile institucije Republike Srpske u ovom slučaju do sada.

"Upravo zaključci  Anketnog odbora su vjetar u leđa institucijama da završe svoj posao. Anketni odbor se bavi institucijama i ne može ispitivati građane.  Policija je dostavila izvještaj Tužilaštvu da je riječ o zadesnoj smrti. Zašto do dana današnjeg tužilac ne kvalifikuje djelo?", pita Glamočak i napominje da odbukcioni nalaz nije urađen kako treba jer svaka zaživotna povreda mora biti utvrđena i riješena.

Postavlja  i pitanje zašto je na pres konferenciji policije rečeno da nema elemenata krivičnog djela.

Vanja Bajić, poslanik SNSD-a kaže da se Anketni odbor se ponašao kao istražni organ.

"Od njega sam očekivao više. Ako ste već saslušali sve da ujedno saslušate i druge ljude i blogere i slično koji tvrde da imaju dokaze u ovom slučaju, ko su saučesnici i tako dalje. Pristali smo da se održi sjednica i formira Anketni odbor jer nam je opozicija imputirala da neko iz vlasti zna ko su krivci i da ih štitimo. Mi želimo da se pronađu krivci pa smo zato i pristali", rekao je Bajić.

"Izvještaj anketnog odbora je na 323 stranice.  Cijeli problem ovdje leži u tužilačkoj istrazi koja 75 dana ne kvalifikuje ove djelo. Govorili su da su zbog pritiska javnosti napravljeni presedani. To je zbog toga što se prepušta tužiocima da pojedine istrage vode godinama", izjavio je član Anketnog odbora Milanko Mihajlica.

Kaže i da je grupa "Pravda za Davida"osnovana dva dana nakon pres konferencije i članovi Anketnog odbora sa dozvolili da dva člana te grupe učestvuju u radu Anketnog odbora.