Sjećanje na slavnu bitku

Čubrilović: Operacija "Koridor" - veličanstvena pobjeda Vojske RS

  • 23.06.2018. 09:41

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 26 godina od proboja Koridora, da je ovo bila jedna od najznačajnih i najbriljantnijih akcija Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kojom je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

„Svake godine na Dugoj Njivi, kod Modriče, obilježavamo i slavimo ovu veličanstvenu i hrabru operaciju Vojske Republike Srpske kojom je omogućeno spajanje razdvojenih dijelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom, a narodu osigurana sloboda“, naglasio je predsjednik Čubrilović.

Predsjednik parlamenta je istakao da je godišnjica bitke za Koridor prilika da se oda počast svim poginulim srpskim vojnicima i pripadnicima policije koji su živote dali u jednoj od odlučujućih borbi za uspostavljanje teritorijalnog jedinstva i institucionalne funkcionalnosti naše Republike. 

„Smrt nedužnih banjalučkih beba, rascjepkanost teritorije, nesigurnost i briga za narod i članove njihovih porodica motivisala je naše borce da krenu u odlučujući proboj „Koridora života“. Zahvaljujući njima sada imamo Republiku i živimo u slobodi“, istakao je predsjednik Čubrilović.

Vojna operacija „Koridor“, naglasio je predsjednik Čubrilović, ostaće upamćena kao najsvjetlija i najhumanija bitka Vojske Republike Srpske kojom je spriječena patnja milion i po Srba zapadnog dijela Republike Srpske i tadašnje Republike Srpske Krajine.

„Generacije koje dolaze treba uvijek i iznova podsjećati na istorijski značaj ove bitke u stvaranju Republike Srpske“, zaključio je predsjednik Čubrilović.