Narodna skupština Srpske

Brčkalo: Očekujem da Izvještaj Anketnog odbora bude na dnevnom redu

  • 08.06.2018. 13:07

Šef Poslaničkog kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo izrazio je očekivanje da će izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića biti uvršten u dnevni red predstojeće sjednice parlamenta.

"Parlament Srpske je voljom skupštinske većine izglasao Anketni odbor i njegov sastav, tako da ne vidim nikakav razlog i bilo bi veliko iznenađenje da taj izvještaj ne prođe na dnevnom redu", istakao je Brčkalo novinarima nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine u Banjaluci. 

On je naveo da je za njega mnogo bitnije da li će eventualno biti usvojeni zaključci Anketnog odbora. 

Brčkalo je naveo da su poslanički klubovi PDP-a, SDS-a i NDP-a bili uzdržani o okvirnom prijedlogu dnevnog reda 25. sjednice Narodne skupštine Srpske iz razloga što se i dalje veliki broj prijedloga zakona "gura" u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, iako nema razloga za hitnost. 

"Postavili smo pitanje šta je sa izvještajem o radu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za koji se govorilo od početka godine da će biti na dnevnom redu parlamenta Srpske, a nikako se ne pojavljuje", kaže Brčkalo. 

On je rekao da je na Kolegijumu ispred SNSD-a najavljen prijedlog zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija, ističući da opozicija taj sadržaj zakona još nije vidjela, a koji će, prema poslovničkoj mogućnosti, biti upućen u parlament Srpske 24 časa prije održavanja sjednice. 

Brčkalo je rekao da će opozicija u skupštinsku proceduru uputiti izmjene zakona o javnim tužilaštvima i o krivičnom postupku Republike Srpske. 

On je rekao da je opozicija u proteklom periodu tri do četiri puta bezuspješno upućivala u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zateznoj kamati kojim bi se kamata smanjila i bar djelimično pomogla nelikvidna privreda Srpske. 

"Vladajuće stranke su sada ovaj prijedlog zakona uputile u skupštinsku proceduru. Taj prijedlog je sve ono što je opozicija predlagala, a koji su oni odbijali bez razloga. Izgleda da su i oni shvatili da je taj zakon potreban i predložili ga u dnevni red", zaključio je Brčkalo.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)