Izvještaj Anketnog odbora

Borenović pozvao Dodika da podrži izvještaj o smrti Davida Dragičevića

  • 15.06.2018. 10:33

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da je Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske profesionalno, odgovorno i stručno sačinio izvještaj o stradanju Davida Dragičevića i pozvao predsjednika Srpske Milorada Dodika da podrži ovaj dokument.

"Dodikova izjava da je Anketni odbor izabran sa namjerom da pokaže koliko su oni /opozicija/ nedostojni bilo kog državnog zadatka je užasavajuća", rekao je Borenović, koji je i predsjednik Anketnog odbora.

On tvrdi da je predsjednik Srpske izabrao radno tijelo Skupštine sa jasnom namjerom da utiče na neutvrđivanje istine i pravde.

"Ključno pitanje jeste čega se to Dodik boji, zar se boji istine i pravde, a podsjetiću ga da mora razdvojiti funkciju predsjednika Republike i SNSD-a, što je ustavna obaveza", dodao je Borenović, koji je i predsjednik Anketnog odbora, i upitao Dodika da li se boji ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača ili glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira?

Borenović očekuje da će Narodna skupština Republike Srpske usvojiti navedeni izvještaj i podsjeća da je Anketni odbor zaključio da je, kako kaže, narod s pravom uznemiren, te da postoji sumnja da je David ubijen.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da poslanici vladajuće strukture u Narodnoj skupštini Srpske neće prihvatiti izvještaj Anketnog odbora Narodne skupštine.

"Anketni odbor izabran je sa namjerom da pokaže koliko su oni /opozicija/ nedostojni bilo kod državnog zadatka. Oni su u to unijeli politiku, sebe i svoje frustracije. Prema onome šta su oni saslušali na Anketnom odboru ne bi se moglo reći da se može izvesti bilo koja kvalifikacija stradanja Davida Dragičevića, a po onome koga nisu saslušali iznijeli su kvalifikaciju", smatra Dodik.