Remont raketnih sistema

Banjalučki "Kosmos" dobija posao od dva miliona evra

  • 18.06.2018. 19:05

Banjalučki “Kosmos” dobija posao. Potpisali su ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije i beogradskim “Jugoimportom” o pružanju usluga remonta raketnih sistema. 

“Kosmos” će, u narednom periodu, raditi remont raketnih i radarskih sistema za Srbiju, a to će biti plaćeno dva miliona evra. Uprava “Kosmosa” vjeruje da će, po završetku ovog, dobiti još poslova od partnera iz Srbije. Uz nove poslove, kaže, stvaraju se i bolji uslovi.

"Otvaranjem ovog strateškog posla koji daje novu dimenziju remontnom zavodu “Kosmos”, mi svakako imamo potrebu za novim zapošljavanjem. I, kad ovaj poslovni proces,u trenutku kad se omasovi, mi očekujemo da ćemo imati potrebu za novih 40 do 50 zaposlenih u “Kosmosu”", rekao je Dušan Vještica, direktor AD “Kosmos”.

Remont raketnih sistema je “Kosmosova” osnovna djelatnost, što današnji ugovor čini još vrijednijim, poručuje Vještica. Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, kaže da je Srbija je do sada pomagala privredu u Republici Srpskoj, a nastaviće i u budućnosti. Zadovoljan je radom preduzeća iz Srpske, posebno u oblasti namjenske industrije. 

Predsjednik Republike Milorad Dodik poručuje da je saradnja sa Srbijom i do sada bila dobra. Podsjeća na ugovore sa bijeljinskim “Orlom” i paljanskom Fabrikom motora specijalne namjene.

"Da pokušamo ovaj dio naše industrije koji je znatno devastiran kroz intervencionizam međunarodnog faktora koji je napravio potpuni debalans, gdje je ostalo u Federaciji šest veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u RS je to sve devastirano. Mi pokušavamo, ne iz tog nekog konkurentskog, nego iz čisto komercijanog razloga, da pogdignemo određene vrste proizvodnje", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Kosmos može da računa, u ovom trenutku, na sto milona dinara od strane ministarstva odbrane, a do današnjeg dana, u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VRS, Aleksandra Vučića, i dogovora sa predsjednikom RS, Miloradom Dodikom, Ministarstvo odbrane je obezijedilo 850 miliona dinara za različite podrebe preduzeća iz odbrambene industrije RS", ističe Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

“Kosmos” će dobiti još poslova od Ministarstva odbrane Srbije, poručuje Aleksandar Vulin. To potvrđuje i ministar industrije Srpske. Petar Đokić kaže da će, do kraja godine, biti gotova i Strategija razvoja namjenske industrije, u čijoj izradi učestvuje i Vlada Srbije, i da će to otvoriti mogućnosti za proširivanje saradnje u oblasti namjenske industrije.