Radna verzija

ATV saznaje šta donosi novi zakon o nevladinim organizacijama

  • 17.06.2018. 19:59

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija bi trebalo da se nađe pred poslanicima već u utorak.

U radnoj verziji zakona u koju je ATV imao uvid, predviđa se Registar neprofitnih organizacija kojima finansijski pomažu stranci, a koji će održavati Ministarstvo pravde. Po tom zakonu, organizacijama se zabranjuje političko djelovanje -  sve od učešća u predizbornim kampanjama do uticaja na mijenjanje određenih zakona. Kako saznaje ATV, prijedlog zakona bi mogao da po hitnom postupku uđe u dnevni red nove sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

"Mi imamo poslovničku mogućnost da 24 sata prije same sjednice predložimo to po hitnom postupku. Na tome se radi, moguće je čak da i to uradimo, ali ima i razmišljanja da to pustimo na neku sljedeću sjednicu u nacrtu", kazao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Sve neprofitne organizaije biće dužne i da dostavljaju finansijske izvještaje resoru pravde dva puta godišnje. U suprotnom rad im može biti zabranjen.

"Vi takvo zakonsko rješenje, ali moram reći onako kako mi sad šaljemo, ili kakvo predviđamo da ćemo poslati u parlament, je nešto što postoji. Manje-više prepisano iz američkog zakona, i nekih drugih zakona koji su već na snazi u zemljama koje važe za mnogo ozbiljne, moćne i razvijene zemlje", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Najavljeni novi zakon nije baš po mjeri nevladinom sektoru. Smatraju da vlast želi da ih kontroliše, iako još ne znaju šta zakon sadrži. I njima kao i opoziciji smeta i procedura. 

"Mi ne znamo šta je suština zakona, možemo da pretpostavimo. Nemamo problem da se razgovara o tome, ali prije nego što vladajući stave na dnevni red taj zakon, bilo bi korektno prema građanima da iznesu sve donacije koje su dobili u prethodnih 12 godina, prvenstveno SNSD", rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

" Mi nemamo ništa protiv transparentnosti i podnošenja izvještaja, mi to svakako već radimo. Većina ozbiljnih organizacija svakako objavljuje i svoje finansijske izvještaje, i izvore donacija, i sve informacije o projektima na svojim veb stranicama", rekla je Ivana Korajlić, "Transparency International BiH".

Lider DNS-a, jednog od koalicionih partnera, kaže da nije vidio zakon i da njegova stranka još nije odlučila kako će da glasa, ali smatra da javnost treba biti upoznata sa finansiranjem NVO sektora.

"Nevladin sektor neprekidno kontroliše budžete, od opština do Republike, kontroliše budžete javnih preduzeća, kontroliše prihode i rashode, a odjednom kad bi se htjelo vidjeti kako oni dobijaju prihode i kako troše ta sredstva, onda to niko ne bi trebao raditi", izjavio je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Prethodni pokušaj da se zakonski reguliše finansiranje i politički aktivizam nevladinih organizacija je propao 2015, kada u Narodnoj skupštini nije imao potrebnu većinu. Tada se u cijelu priču oko zakona umiješala i Evropska unija, jer su smatrali da prijedlog krši evropske konvencije.