Tužioci napravili niz propusta

Anketni odbor: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen

  • 05.06.2018. 19:10

Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen. To je jedan od sedam zaključaka Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, formiranog kako bi utvrdio sve činjenice u vezi sa smrću dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina.

Sa četiri, od ukupno pet glasova, članovi Anketnog odbora pozvali su Okružno tužilaštvo da, što prije, donese tužilačku odluku. Pozvali su i nadležne institucije da najstrože sankcionišu neke od funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su saslušavali u prethodnom periodu.

"Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS, direktora Policije RS, načelnika uprave za organizovani i teški kriminalitet i direktora Zavoda za sudsku medicinu, te donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica", izjavio je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora u Narodnoj skupštini RS. 

Anketni odbor smatra i da su tužioci u ovom slučaju napravili niz propusta. Zato će od Narodne skupštine tražiti da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, s ciljem pokretanja disciplinskih postupaka. Branislav Borenović, Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajlica i Goran Đorđić podržali su zaključke Anketnog odbora. Jedini suzdržan bio je Drago Kalabić. Nije glasao “za”, kako kaže, jer njegovi prijedlozi nisu ispoštovani. Tražio je produžetak rada Anketnog odbora za još trideset dana, i saslušanje republičkog javnog tužioca. Nije mu jasno ni zašto nisu ispitani svi oni koji su tvrdili da imaju neke dokaze.

"Tražio sam, takođe, da se saslušaju lica za koja javnost tvrdi da imaju dokaze uz vezi slučaja stradanja Davida Dragičevića, te provjera da li su nadležni uzeli u obzir te dokaze. Logično je da tužilac pozove onoga ko javno tvrdi da ima dokaze", kaže Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora u Narodnoj skupštini RS.

Nije se glasalo o Kalabićevim prijedlozima, poručuju ostali članovi Odbora, jer bi se tako probio rok koji im je dala Narodna skupština.

"Nije bilo uslova za izjašnjavanje iz prostog razloga što su zaključci kolege Kalabića bili takvi da bi izašli iz vremenskog okvira koji je nama dala Narodna skupština. Da smo glasali, na bilo koji način se izjasnili o njegovim prijedlozima, Anketni odbor bi morao raditi još najmanje 30 ili 60 dana", kaže Goran Đorđić, član Anketnog odbora u NS RS. 

Anketni odbor postavio je više od 800 pitanja na saslušanjima, i napisao izvještaj od 323 stranice, koji će, uz zaključke, predati predsjedniku Narodne skupštine. Uskoro bi, kažu, o njihovom jednomjesečnom radu trebalo da se izjasne i ostali poslanici. Otac stradalog Davida, Davor Dragičević i danas je Okružnom tužilaštvu predao 20 novih krivičnih prijava. Poručio je da će, od sutra, svakog dana podnositi deset prijava više.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.