Želimir Lepir

Anketni odbor nema ovlašćenje da ocjenjuje postupke i radnje Tužilaštva

  • 06.06.2018. 14:48

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i radnje tužilaštva, radnje dokazivanja, koje su sprovele ovlaštene službene osobe pod nadzorom tužioca, te da određuje pravnu kvalifikaciju, shodno Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima Srpske i Zakonu o krivičnom postupku Srpske, izjavio je glavni okružni tužilac Želimir Lepir.

Na pitanje Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) da prokomentariše zaključke Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića u Banjaluci, Lepir je odgovorio da Tužilaštvo postupa i preduzima radnje i mjere s ciljem utvrđivanja pravno relevantnih činjenica bitnih za razjašnjenje uzroka smrti Dragičevića. 

"U svom izlaganju pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naglasio sam da će se ovo tužilaštvo izjasniti u konkretnom predmetu, tek kada dobije nalaz medicinskog vještačenja tima vještaka iz Zagreba i o tome, kao i o dosadašnjim preduzetim mjerama i radnjama, blagovremeno obavijestiti javnost", naveo je Lepir. 

U dosadašnjem radu u konkretnom predmetu nije bilo propusta postupajućih tužilaca, a o tome da li je bilo propusta u radu može isključivo da utvrđuje Kancelarija disciplinskog tužioca pri VSTS-u BiH, navodi se u odgovoru. 

Anketni odbor, formiran odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, zaključio je juče da postoji osnov sumnje da je Dragičević ubijen i da bi tužilaštvo trebalo da se što prije odredi o ovom pitanju. 
 

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.