Predsjednik SNS-a

Srbi i dalje diskriminisani u Crnoj Gori

  • 18.06.2018. 17:14

Diskriminacija Srba u Crnoj Gori je nastavljena, a raniji zahtjevi Srpskog nacionalnog savjeta /SNS/ Ombudsmanu i drugim crnogorskim državnim institucijama da pripadnici srpskog naroda budu zaštićeni nisu uvaženi, saopštio je predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović.

On je podsjetio da je prošlo skoro godinu od kada je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio preporuku Skupštini, Vladi i Vrhovnom sudu Crne Gore da normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, ali da na tom planu ništa kvalitetno nije riješeno. 

"Srpski jezik koji je, prema podacima sa poslednjeg popisa, maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori u potpunosti je preimenovan", naglasio je Vuksanović u pismu Zaštitnik ljudskih prava i sloboda. 

Ćirilično pismo, prema njegovim riječima, iako je po Ustavu ravnopravno, još ima samo status dozvoljenog, ali ne i obavezujućeg. 

on ukazuje da je veoma zabrinjavajuće da se državne institucije ne izjašnjavaju i ne uvažavaju preporuke Ombudsmana. 

"SNS, koji pokušava putem institucija sistema da obezbijedi ravnopravan status srpskog naroda u Crnoj Gori i njegovu zaštitu od galopirajuće asimilacije, više zabrinjava nastavak očigledne diskriminacije", navodi Vuksanović. 

Diskriminacija se, prema riječima Vuksanovića, ogleda u potpunoj blokadi fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koja je nastala nakon donošenja Zakona o ljudskim i manjinskim pravima u maju prošle godine, koji nije sproveden. 

"Ova namjerna sporost državne administracije proizvela je nemogućnost realizacije projekata koji su od izuzetnog značaja za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, obilježavanja nacionalnih praznika, organizovanja kulturnih aktivnosti i očuvanja srpskih medija", smatra Vuksanović. 

On je ocijenio da su "srpski mediji, ovakvim odnosom vlasti, dovedeni na ivicu opstanka". 

"Tu nije kraj torturi i diskriminaciji aktuelne vlasti prema srpskom narodu", rekao je Vuksanović. 

Prema njegovim riječima, zastupljenost u državnim institucijama, lokalnoj samoupravi i u privatnom sektoru više se ne mjeri procentima, već pojedinačnim slučajevima.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?