Napredak Makedonije

Poslije novog imena mogu početi pregovori o pridruživanju EU

  • 16.06.2018. 15:54

Ministar spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva izjavila je danas u Skoplju da je ubijeđena da će Makedonija nakon potpisivanja dogovora sa Grčkom u vezi sa rješavanjem dugogodišnjeg spora u vezi sa imenom do kraja mjeseca otpočeti pregovore za članstvo u EU.

Prema njenim riječima, Makedonija će "zeleno svjetlo" dobiti 26. juna na sjednici Savjeta EU kojim predsjedava Bugarska. 

Zaharieva je rekla da je za Bugarsku prihvatljivo ime Republika Sjeverna Makedonija i dodala da sutra neće prisustvovati potpisivanju dogovora između Grčke i Makedonije u Prespi, pošto je riječ o bilateralnom pitanju. 

A sutra u Prespi ministri spoljnih poslova Makedonije i Grče Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas trebalo bi da potpišu dogovor o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

Svečanosti u Prespi prisustvovaće premijeri Makedonije Zoran Zaev i Grčke Aleksis Cipras, posrednik UN u sporu Metju Nimic, evropski komesari Federika Mogerini i Johanes Han i Rozmari Di Karlo, zamjenik generalnog sekretara UN Antonija Guteresa. 

Iz makedonske Vlade je saopšteno da će se Zaev i Cipras obratiti javnosti nakon potpisivanja dogovora, a zatim slijedi zvaničan sastanak. 

Planirano je da se zakon o ratifikaciji dogovora nađe na sjednici makedonske Vlade u ponedjeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru. Prije ratifikacvije u Sobranju, dogovor mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина