Migranti koji su prošli upozoravaju

Pazite se hrvatske policije, znaju gadno da tuku

  • 09.06.2018. 13:27

Broj migranata koji preko Albanije pokušavaju da dođu do Zapadne Evrope naglo je skočio ove godine, a krijumčari su otvorili novu balkansku rutu, piše Rojters.

Za one koji bježe od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i Aziji, postoji nova putanja do Zapada.

Kako su za “Rojters“ naveli migranti iz centra u Tirani, žele da nađu posao u zemljama EU i da izbjegnu policiju na putu.

Broj migranata ove godine raste brzo. Albanski zvaničnici su u prvih pet mjeseci zaustavili 2.311 migranata, dok ih je u istom razdoblju 2017. uhvaćeno tek 162 i dvostruko više nego tokom cijele prošle godine. 

U toku krize 2015. godine, migranti su preko Grčke, Makedonije i Srbije pokušavali da stignu do članice EU – Mađarske, sve dok ova ruta nije “zapečaćena“ogradama i stražarima. 

Kako navodi “Rojters“, sa toplim vremenom krenuli su i novi pohodi iz prebukiranih grčkih kampova. Međutim, sada je Albanija oglasila zvono za uzbunu i prošli mjesec zatražila pomoć od Austrije, čija je desna vlada stroža po pitanju migracije. 

Zvaničnici policije iz cijelog regiona sastali su se ove nedjelje u BiH kako bi razgovarali o rastućem problemu krijumčarenja ljudi na ovoj ruti. Ove godine u BiH je ušlo više od 5.500 izbjeglica i migranata. 

Albanska policija navela je da je uhapsila nekolicinu krijumčara koji su prevozili migrante u taksi vozilima ili kombijima. To uključuje i hapšenje dvojice Alžiraca u blizini crnogorske granice ove nedjelje. 

Vlada u Tirani pozdravila je odluku Evropske agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) da pošalje svoje snage za borbu protiv kriminala i suzbijanje ilegalne imigracije. 

I dok je ruta nova, iskustva migranata su slična. 

Sirijac Fajsel Grdave (18), iz Homsa, rekao je da svoju porodicu nije video godinu dana i da je u Grčku došao iz Turske. Nada se odlasku na Maltu ili u Italiju. 

“Imamo prijatelje i porodicu tamo i kažu da je dobro. Tako da želimo da odemo na Maltu“, rekao je on. 

On i njegova trojica prijatelja bili su dio grupe od 30 momaka koji su napustili Siriju. Jedan od njegovih prijatelja naveo je da život u centrima za azilante nije “sloboda koju traže“, a “a hrana je gora nego u zatvoru“. 

Migranti iz Maroka, Alžira i Pakistana naveli su da su pratili savjete prijatelja koji su ranije uspijeli da pređu granice. 

“Idite u Italiju jer dobijete dokumenta tamo“ i “pazite se hrvatske policije, znaju gadno da tuku“. 

Hrvatska policija inače naglašava da rade u skladu sa zakonom i da štiti granice. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je objavio da je ove godine zbog šverca ljudima uhapšeno 144 ljudi. 

Sjeverna ruta, prepričava Hišem Busadija (29) je teška. 

“Došao sam iz Turske, onda sam iz Grčke pokušao da odem u Crnu Goru. Policija me je uhvatila dva puta“, rekao je on. 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i albanski premijer Edi Rama saglasili su se da problem treba riješavati sada, na početku, prije nego što preraste u veliki problem, kao 2015. i 2017. 

Kurc je takođe ponudio finansijsku potporu Tirani.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.