Ana Brnabić  

Kompromis nemoguć kad bi Srbija insistirala da je Kosovo njen dio

  • 19.06.2018. 16:47

Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić i istakla da to ne bi bio kompromis, za koji se Beograd zalaže, a koji ne bi bio moguć "kada bi Srbija i dalje insistirala da je Kosovo njen sastavni deo".

"Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć", rekla je Brnabićeva za njemački "Velt". 

Ona je istakla da su odnosi sa Prištinom za Srbe teški i emocionalni i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učinio hrabar i odgovoran korak kada je počeo interregionalni dijalog. 

"Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis", poručila je Brnabićeva. 

Prema njenim riječima, obje strane moraju da izađu iz udobne zone svog uvriježenog načina razmišljanja, prenosi Radio "Dojče Vele" na svom sajtu. 

"Smatram da Priština to do sada nije učinila", rekla je Brnabićeva, te podsjetila da Priština nije počela da sprovodi ni suštinu Briselskog sporazuma - uspostavljanje zajednice srpskih opština. 

Ona je ukazala na povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. 

Brnabićeva je navela da je samo u maju bilo 14 atentata, što, kako je navela, "ukazuje da bi namjera Prištine mogla da bude da se otjeraju svi Srbi". 

Prema njenim riječima, zvanični Beograd to neće dopustiti. 

"Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner", poručila je Brnabićeva. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.