Vasiljkoviću ugroženo zdravlje

Kapetanu Draganu ne daju na operaciju katarakte

  • 16.06.2018. 15:37

Ratni komandant Knindži Dragan Vasiljković, koji se nalazi u zatvoru u splitskom zatvoru, već mjesecima ima problem s vidom i tražio je od nadležnih da mu omoguće hitnu operaciju katarakte, ali zasad nije dobio bilo kakav odgovor.  

Ljekari upozoravaju da, ukoliko se ne liječi, katarakta može da dovede do sljepila. Inače, Vasiljković, koji je poznatiji kao Kapetan Dragan, čeka odluku po žalbi na prvostepenu presudu kojom je septembra 2017. u Splitu osuđen na 15 godina zatvora.

"Već duže vremena Vasiljković ima problem s vidom zbog katarakte, koju mora da operiše. Uputio je zahtjev da mu se to omogući, ali do danas mu nije dozvoljeno. On bi najviše želieo da to bude urađeno u Beogradu, ali su male šanse da će mu to dozvoliti. Ako mu uopšte i izađu u susret, zahvat bi bio izveden u Hrvatskoj. Osim toga, on se posljednjih nedjelja žali i da mu se mnogo spava, što ukazuje na to da je u depresiji, rekao je sagovornik lista Kurir blizak Kapetanu Draganu.

On podsjeća da Vasiljković ima ugrađen stent, kao i da ima probleme s dijabetesom, ali se, kako kaže, zasad dobro drži.

Katarakta može da ima kobne posljedice, upozoravaju ljekari.

"Ukoliko se ne liječi na vrijeme, katarakta dovodi do sljepila. To je jedna od ozbiljnih očnih bolesti," objašnjava jedan od beogradskih oftalmologa. 

Savo Štrbac, član tima za odbranu Vasiljkovića, potvrdio je da Kapetan Dragan ima zdravstvenih poteškoća, ali ističe da se on ne predaje.

"Najteži zdravstveni problem je bio prošle godine. Tada je imao problem sa srcem, pa su mu ugradili jedan stent. On se na to šalio kako mu mašina, misleći na srce, sada bolje radi nego prije. Ima problema s kataraktom. On je inače psihički jak, iako bilo koji čovek koji provede u zatvoru skoro 12 godina ne može da izgleda psihički baš najbolje," kaže Štrbac.

On dodaje da očekuje da će prvostepena presuda biti ukinuta, a u slučaju da bude potvrđena, Vasiljković ima zakonsku mogućnost da traži uslovni otpust jer je izdržao dvije trećine kazne.