"Pitanje nestalih"

Hrvatska nastavlja uslovljavati ulazak Srbije u EU

  • 13.04.2021. 21:47

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon što je razgovarao sa predstavnicima tzv. braniteljskih udruženja najavio je da će Hrvatska uslovljavati ulazak Srbije u EU sa rješavanjem pitanja nestalih.

Na sastanku se govorilo i o ratnoj odšteti, ali je Milanović "braniteljima" rekao da nema pravne osnove za to.

Po prvi puta hrvatski predsjednik kategorički kaže da će biti zvaničnom Beogradu postavljen uslov da se reši pitanje nestalih osoba kao preduslov priključenja evropskoj porodici. O tome premijer Andrej Plenković nikada do sada nije na taj način govorio, a konačnu odluku kako će se Hrvatska postaviti prema Srbiji i njenom članstvu u EU donosi vlada, a ne predsjednik države.

Na sastanku sa Milanovićem bio je i Zoran Maras, zbog kojeg je hrvatski predsjednik napustio skup ui Okučanima, protestujući što je obučen u crnu majicu na kojoj je pisalo Za dom spremni. I prije nekoliko dana Milanović je primio Marasa kada je dodjeljivao odlikovanja za one koji su učestvovali u akciji hrvatskih vojnika na Plitvicama.

Nakon sastanka Maras je rekao da je grb HOS-a na kojem je ustaški pozdrav legalni znak i da se na sastanku na Pantovčaku o tome nije raspravljalo.