Arbitraža o granici

Evropska komisija ostaje neutralna u sporu između Hrvatske i Slovenije

  • 18.06.2018. 19:42

Evropska komisija saopštila je danas da ostaje neutralna i da se neće pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog nesprovođenja arbitražne presude o granici.

"Komisija će nastaviti da djeluje kao pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja. Ostajemo pri stavu da rješenje treba pronaći u razgovoru dvije države članice", potvrdio je na konferenciji za novinare u Briselu portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Šinas je rekao da član 259. Evropskog ugovora pravno ne obavezuje Komisiju da reaguje na podnesak Slovenije, prenose hrvatski mediji.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da je razočaran zbog odluke Evropske komisije i najavio da će njegova vlada u četvrtak, 21. juna, donijeti odluku o tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu zbog nepoštivanja zakona EU u vezi sa neizvršavanjem arbitražne odluke.

"Muk Evropske komisije me jako brine jer na taj način Komisija ne obavlja svoju dužnost čuvara ugovora", naveo je Cerar.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je Evropska komisija propustila priliku da svojim mišljenjem politički i pravno ojača napore za sprovođenje odluke Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske.

"Evropska komisija nije ispunila očekivanja da se postavi na stranu evropskog i međunarodnog prava, te tako da jasan signal da sporazume i odluke sudova treba poštovati. Uprkos tome, uvjeren sam da će, prije ili kasnije, granica između susjednih država biti utvrđena u skladu sa odlukom Arbitražnog suda", poručio je Pahor.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda.

Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.