Pregovori sa Prištinom

Đurić: Pritisci na Beograd uoči dijaloga neće uspjeti

  • 21.06.2018. 10:27

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da ne očekuje ništa od predstojeće runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, istakavši da pritisci na srpske pregovarače mogu imati i kontraefekat.

 On je istakao da delegacija Srbije, predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u Brisel (u nedjelju, 24. juna) ide da se bori za Srbiju, a da oni koji misle da mogu Srbiju pritiscima da dovedu u slabiji položaj, u tome neće uspjeti. 

"Da budem potpuno iskren, ne očekujem ništa od razgovora. Oni nisu spremni ni za kompromis, ni za dijalog i nema razloga da nešto posebno i očekujem", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije. 

On je naveo i da želi da teme u Briselu budu primjena sporazuma o zajednici srpskih opština, razgovori o budućnosti i kako praviti mir i bolje odnose. 

"Vučić je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i poručio je jasno da, ako su stavovi Prištine kao što pričaju predsjednik Kosova Hašim Tači, zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj i ostali, onda nema svrhe da se na taj način razgovara", rekao je Đurić. 

On je napomenuo i da pritisci na srpske pregovarače mogu imati i kontraefekat. 

"Svi pritisci mogu da imaju kontraefekat, razgovaramo s ciljem da se nađu rešenja, ali nećemo pristati da se na uštrb zemlje nešto uradi", ističe Đurić. 

On je ocijenio i da je izjava političara iz Prištine Azema Vlasija o ubistvu lidera Građenska inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića naručen napad na srpsku stranu i da predstavlja pritisak uoči nastavka dijaloga u Briselu. 

"Vlasi, kad kaže da tragovi o ubistvu Ivanovića vode ka Beogradu, a oni vode istragu i ništa nisu našli, hoće da okrivi Srbiju, to u prevodu znači da hoće i Rusiju da okrivi za to", rekao je Đurić. 

Prema njegovim riječima, riječ je o ljudima koji kontrolišu istragu i nikakve rezultate nisu dali, "a pred pregovore hoće da izvrše pritisak na Srbiju". 

On je rekao i da Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje kosovske nezavisnosti i da ima sve više zemalja koje priznaju poziciju Srbije. 

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija da Liberija nije povukla priznanje kosovske nezavisnosti, Đurić ističe da je prištinska strana navikla da obmanjuje javnost. 

"Pacoli je rekao i da se čuo sa Vladom Liberije, a njihov ministar je juče pred kamerama rekao da je Liberija povukla priznanje", dodaje Đurić.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм