Povlačenje priznanja

Dačić: Još deset zemalja preispituje stav o samoproglašenom Kosovu

  • 22.06.2018. 10:44

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bar desetak država u svijetu trenutno vaga stav o Kosovu i Metohiji i naglasio da je mnogo zemalja priznalo samoproglašeno Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, te da sada preispituju odluke.

"Zato verujemo da će broj priznavanja pasti ispod 100, a tada takozvano Kosovo može samo da sanja da će postati dio međunarodnih organizacija", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Nekadašnji ambasador u Beču i Berlinu Milovan Božinović smatra da je povlačenje priznavanja Kosova moralna pobjeda Srbije, koja joj daje infuziju samopouzdanja tokom razgovora sa Prištinom.

"Ovakvi potezi, bez obzira što dolaze od manjih i dalekih zemalja, govore da je problem Kosmeta i dalje otvoren, a ne gotova priča kako bi neki htjeli da prikažu. To sigurno ima uticaja i na druge države jer unosi sumnju kod ostalih da nije nepovratno ono što su mislili da je činjenica. Istina, kod mnogih zemalja je manevarski prostor sužen jer se nalaze pod pritiskom većih zemalja", rekao je Božinović.

S obzirom na to da čak ni u UN ne postoji baza podataka u kojoj bi moglo da se provjeri da li su validna sva priznanja za koja Priština tvrdi da ih je dobila, Srbija već neko vrijeme kontroliše te informacije, navodi list.

Kada se sa ranije napravljenog spiska oduzmu zemlje koje su promijenile odluku takozvano Kosovo uz sebe ima 105 država.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок