Rezultat akcije "Silva"

Saslušano više lica osumnjičenih za pustošenje šuma

  • 22.06.2018. 19:49

Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo, nakon saslušanja više lica uhapšenih u nastavku akcije "Silva", Okružnom sudu Istočno Sarajevo predložilo je pritvor za četiri lica. Kako nezvanično saznajemo, među njima je doskorašnji direktor Šumskog gazdinstva "Romanija", Dragan Vidojević.

Krim policija RS juče je nakon pretresa više lokacija u Sokocu uhapisala 24 lica koja se sumnjiče za više krivičnih djela među kojima su pustošenje šuma i zloupotreba službenog položaja. 

"Nakon ispitivanja istih 22. juna 2018. Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo podnijelo je Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu prijedlog za određivanje pritvora protiv četiri lica sa inicijalima: V. D, G. J, M. S. zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela iz oblasti opšteg i privrednog kriminala", kaže Neven Kramer, portparol Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Direktor JP "Šume Srpske" Risto Marić nije htio pred kamere. U telofonskom razgovoru kaže da pojma nije imao šta se dešava na Romaniji. Nije znao ni da će se u policiji naći čak 50 ljudi, osumnjičenih za krađu šume i zloupotrebu položaja.  Kako se među njima našao i bivši direktor Dragan Vidojević, koji je prošle godine čak priželjkivao kamere, kako bi lov na šumokradice bio uspješniji, ni to Mariću nije poznato.

"Meni kao direktoru JP nije bilo poznato učešće Dragana Vidojevića i bilo kojih od ovih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji. Zbog čega je Dragan Vidojević to dozvolio sebi, ako je već dozvolio, ne mogu da komentarišem", kaže Marić. 

Opustošene šume Romanije i nisu baš zapale za oko prvom čovjeku "Šuma Srpske", jer tačnu kubikažu nestale šume ne zna. Ono što zna je da su se  na udaru lopova najviše našle jela i smreka, a kolika je ukupna šteta, tek će se saznati, kaže Risto Marić.

"Ja mogu samo da kažem prosječnu cijenu, da se kreće negdje od 115 do 120 maraka po metru kubnom. A sad koja je količina nestala, to će pokazati izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova", poručuje Marić.

Šumokradice su samo prošle godine oštetile "Šume Srpske" za nekoliko miliona maraka. U akciji "Silva" 12. juna uhapšeno je 21 lice, a za četiri je predložen pritvor. Do sada je uhapšeno 45 lica koja se sumnjiče da su na područjima opština Sokolac, Rogatica i Pale izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnog djela, krađa, nesavjestan rad u službi i falsifikovanje znakova za obilježavanje robe mjera i tegova.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина