Dva mjeseca nakon privođenja

Optužnica protiv Atifa Dudakovića još nije podignuta

  • 21.06.2018. 19:35

Optužnica protiv Atifa Dudakovića još nije podignuta, skoro dva mjeseca nakon privođenja ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH. 

Na upit ATV-a o tome hoće li se i kada desiti optužnica, iz bh. Tužilaštva samo kratak odgovor - da je istraga u toku i da se na predmetu intenzivno radi. Tužilaštvo podsjeća da su na snazi mjere zabrane prema Dudakoviću i još 14  osumnjičenih za ratne zločine u Krajini 1995. 

Optužnica protiv ozloglašenog komandanta V korpusa Armije BiH stoji na čvrstim nogama, a njeno podizanje je pitanje dana, uvjeren je direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

"Ono što jeste problematično jeste što je Sud BiH odlučio da ne odredi mjeru pritvora, i samim tim dodatno zakomplikovao situaciju kada je u pitanju procesuiranje. Međutim, bez obzira na to, optužnica će biti vrlo brzo podignuta, i sasvim dovoljno materijalnih dokaza i svjedoka ima, i Atif Dudaković ne može proći bez dugotrajne kazne zatvora", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Atif Dudakovic uredno se javio na telefon. Poštuje, kaže, mjere zabrane pa nije mogao ništa zvanično da kaže. Njegov advokat, Asim Crnalić, čeka početak suđenja i priprema odbranu svog klijenta. Uvjeren je da će konačna presuda biti oslobađajuća.

"Tužilaštvo sprovodi istragu, a odbrana nema nikakve druge informacije. Tužilaštvo će saslušati zaštićene svjedoke, i na osnovu toga donijeti tužilačku odluku", rekao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH, Krstan Simić, kaže da je bilo krajnje vrijeme da Dudaković bude procesuiran - prvenstveno zbog žrtava, ali i da Sud BiH dokaže da može da izvede pred lice pravde "krupne zvijerke" iz rata. Advokat Milan Petković ocjenjuje da nisu zadovoljene žrtve koje već godinama čekaju na podizanje optužnice - a zbog obimnog predmeta, čekaće godinama i na konačnu presudu.

"Pitanje je na koji način i kad će žrtve dočekati pravdu, a sa druge strane, ovo je jako veliki izazov za Sud BiH da pokaže svoju nepristrasnost i da napokon utvrdi se to da je Sud za sve optužene, i da pravda nije selektivna nego da se primjenjuje jednako prema svima", ističe Milan Petković.

Atif Dudaković je uhapšen 27. aprila u Bihaću, po nalogu Tužilaštva BiH. Dva dana nakon toga, on i njegovih 14 nekadašnjih saboraca su pušteni da se brane sa slobode. Ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH je osumnjičen za ratne zločine počinjene u jesen 1995. na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)