Haški sud

Odbijen zahtjev Mladićeve odbrane za izuzeće trojice sudija

  • 18.06.2018. 18:45

Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ odbacilo je zahtjev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija zbog pristrasnosti, uz obrazloženje da nema kapacitet da ga razmotri.

U saopštenju MMKS, koje je potpisao predsjedavajući sudija Teodor Meron, navodi se da zahtjev za njegovo, kao i izuzeće članova vijeća Karmela Ađijusa i Liua Daćuna, ne podliježe razmatranju Apelacionog vijeća Mehanizma.

Odbrana je ranije uputila tri zahtjeva i zatražila izuzeće Merona, Ađijusa i Daćuna jer smatra da su oni pristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

U podnesku je Mladićeva odbrana ukazala da su se u tim presudama sudije Meron, Ađijus i Daćun izjašnjavali i unaprijed utvrdili i Mladićevu krivicu za Srebrenicu, iako se nije njemu sudilo, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti, te da stoga više nemaju pravo da to čine.

Sudija Ađijus predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog događaja u Srebrenici.

Sudija Meron je predsjedavao Apelacionim vijećem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog Srebrenice.

On je, takođe, predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnog zločina u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.