Malverzacije u šumskim gazdinstvima

Lisice na rukama za više od 20 osumnjičenih

  • 12.06.2018. 19:04

U ruke policiji, rano jutros, palo je više od dvadeset osumnjičenih za više krivičnih djela, među kojima su utaje poreza, i šumske krađe.

Akcija je počela u Sokocu, odakle je i najviše privedenih. Među njima, kako saznajemo ima zaposlenih u Šumskom gazdinstvu ''Romanija'', osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje znakova za obilježavanje robe mjera i tegova. 

Osumnjičemi su da su, između ostalog, u dogovoru krali šumske sortimente, a potom prikrivali tragove i dokaze, a sve uz faslifikovanje službenih otpremnih iskaza. Privođenja je bilo i u Palama, gdje je policija pokucala na vrata nekoliko drvoprerađivača. Svi zajedno, prema dosadašnjim saznanjima, oštetili su Šume Srpske za višemilionske iznose. 

"Više lica je lišeno slobode a o detaljima akcije ćemo moći govoriti tek po okončanju iste. Akcija se odnosi na krivična djela kojima je pričinjenja šteta javnom preduzeću Šume Srpske," rekao je Predrag Ćajić,zamjenik načelnika PU Istočno Sarajevo.

Pretresi su počeli rano jutros na više lokacija. Policija je bila u nekoliko mjesta nadomak Sokoca, a nakon što su završili kriminalističku obradu, uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva. 
Prema dosadašnjim saznanjima, jedan od privedenih upravnika Šumskog gazdinstva "Romanija" je stavio pojedine kupce u povlašćen položaj pa je potom, zajedno sa još nekoliko zaposlenih vršio šumske krađe kako bi pribavio imovinsku korist. Sve je bilo dobro uvezano, svako je imao svoj dio posla, a policija je na kraju napravila podugačak spisak krivičnih djela koja se privedenim stavljaju na teret. 

Lica lišena slobode sumnjiče se da su u prethodnom periodu na području opština Sokolac, Rogatica i Pale, izvršila više krivičnih djela i to: „Pustošenje šuma“ „Krađa“ „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ „Nesavjesan rad u službi“ „Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca“ „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“ „Sprečavanje dokazivanja“ „Falsifikovanje znakova za obilježavanje robe mjera i tegova“ „Utaja poreza i doprinosa“ „ Nedozvoljena trgovina“

Nakon saslušanja, biće poznato za koliko privedenih će da bude zatražen pritvor. Iz "Šuma Republike Srpske" danas nije bilo komentara. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.