Zagađenje vazduha

Uskoro uvoz polovnih vozila samo sa Euro 5 standardom?

  • 22.06.2018. 08:11

Na inicijativu Privredne komore FBiH, Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla ograničiti uvoz polovnih vozila u BiH na Euro 5 standard, a novih vozila na Euro 6.

"Uputili smo zahtjev nadležnim institucijama za mišljenje u vezi s hitnim uvođenjem ograničenja uvoza polovnih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme", navedeno je, između ostalog, u odgovoru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja u parlamentu BiH.

Ova odluka biće donesena jer je na cijelom prostoru BiH isključivo zbog starosti vozila alarmantno stanje zagađenja vazduha. Naime, prosječna starost vozila koja se voze u Bosni i Hercegovini premašuje 17 godina, a ispod EU eko-standarda je više od 50 odsto ukupnog broja vozila.

"Omjer uvoza novih i polovnih vozila u BiH, prema podacima iz 2015. godine, koji je 1:11, svjedoči da je Bosna i Hercegovina povoljan ambijent u evropskim okvirima za uvoz polovnih vozila te postepeno postaje deponija starih vozila koji ne ispunjavaju sigurnosne i ekološke uslove za korišćenje u drugim zemljama i sve dok su u upotrebi dramatično utiču na kvalitet vazduha", navode u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Razlozi za uvođenje Euro 5 norme

Jedan od razloga za uvođenje zabrane za uvoz vozila ispod Euro 5 norme je i taj što je Ustavni sud Njemačke nedavno donio odluku kojom odobrava i daje mogućnost gradovima da zabrane ulazak vozilima ukoliko zagađuju okolinu, a većina tih gradova priprema se da vozilima od Euro 1 do Euro 4 standarda zabrani ulazak, a u skorijoj budućnosti i Euro 5. Procjene su da će oko 12 miliona vozila biti namijenjeno izvozu iz Njemačke kako bi se na taj način riješili vozila koja su daleko štetnija po okolinu.

Na inicijativu Privredne komore FBiH gotovo sve institucije u BiH su odgovorile pozitivno, ističući da zaštita vazduha zbog zdravlja stanovništva mora da bude prioritet.

"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao nadležan organ u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta zaštite životne sredine, podržava sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po životnu sredinu. Realizacijom aktivnosti istovremeno se postiže i njena zaštita, ali je primarni cilj zaštita zdravlja stanovništva", navodi se u odgovoru Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na dopis Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Тагови: