Samit ministara finasija

Tegeltija: U Srpskoj BDP raste već 16 kvartala

  • 15.06.2018. 16:36

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je u Bečićima na Samitu ministara finansija i guvernera zemalja regiona da je zadovoljan nizom pozitivnih pokazatelja u ekonomiji Srpske, naglasivši da BDP-a već 16 kvartala ima pozitivnu stopu rasta.

Obraćajući se učesnicima panela pod nazivom "Fiskalna konsolidacija i privredni rast", Tegeltija se posebno osvrnuo na stanje duga, istakavaši da je, zahvaljujući štednji i rastu prihoda, javni dug Republike Srpske sa 47 odsto 2015. godine, pao ispod 40 odsto BDP-a. 

"Proći kroz proces fiskalne konsolidacije, a ne zamjeriti se nemoguće je", dodao je Tegeltija, navodeći da u proteklih deset godina nije povećana nijedna poreska stopa, te da nije uveden nijedan novi poreski oblik koji bi nadoknadio gubitak prihoda zbog krize. 

On je kao poseban problem u Republici Srpskoj istakao demografska kretanja, mali broj rođenih, odlazak radne snage, te ocijenio da je u ovom trenutku za Srpsku mnogo važnije da dođe do rasta neto plata, prenosi RTRS. 

Javna preduzeća, prema mišljenju Tegeltije, mogu da povuku privredni rast, većim investiconim angažmanom, uz smanjenje tekućih rashoda. 

"Veoma je važno da privatni sektor ima povjerenja u ono što radi vlast i da bude spreman da investira", istakao je Tegeltija i dodao da banke raspolažu sredstvima koja mogu pokrenuti privredni rast. 

Na godišnjem Samitu ministara finansija i guvernera zemalja regiona učestvuju i predstavnici poreskih uprava, među kojima i direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина