Međunarodno finansijsko tržište

Srpska uspješno izvršila prvu emisiju obveznica

  • 22.06.2018. 17:54

Republika Srpska je juče uspješno izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 miliona evra, po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 odsto na godišnjem nivou, potvrdilo je Ministarstvo finansija RS.

U saopštenju resornog ministarstva navodi se da je knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena sa današnjim danom na iznos od 168,3 miliona evra. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj berzi, a emisija je izvršena u skladu sa pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28. juna 2018. godine. 

Ministarstvo finansija izražava zadovoljstvo činjenicom da je planirana emisija uspješno izvršena, te da se na ovaj način Republika Srpska prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu. Takođe, važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko 8 odsto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori.

"Vlada Republike Srpske je uspješnim izvršavanjem ove emisije obezbijedila diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti finansiranja, te omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srpske u kojem se na kraju izražava zahvalnost svim investitorima koji su Republiku Srpsku prepoznali kao pouzdanog i sigurnog partnera za ulaganje.