Voćari se spremaju

Ruska fitosanitarna inspekcija uskoro dolazi u BiH

  • 22.06.2018. 20:19

Voćari i povrtlari spremaju se za dolazak ruske fitosanitarne inspekcije u BiH, kako bi im konačno odobrili izvoz u Rusiju. Voćari u Srpskoj očekuju da će to biti do kraja godine.

Ministarstvo poljoprivrede upoznalo ih je o svim zahtjevima ruske inspekcije, a ispunjen je i taj da se bijeljinski izvoznik jabuka "Frukt kompani" i svi njihovi saradnici izbrišu sa spiska za izvoz.

"Imali smo već dva pripremna sastanka sa upravom, predstavnicima i direktorom Uprave za zaštitu bilja i imali smo tu i Inspektorat Republike Srpske i kooperante i izvnoznike. Mi smo se dogovorili i spremno ih čekamo i mislimo da ćemo ove godine izvoziti voće", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. 

Inspektorat Srpske obavio je kontrole, dostavio je spisak svih proizvođača ruskoj inspekciji. Popisali su sve hladnjače i Uredbom precizirali ko se može baviti uzgajanjem voća i povrća.  Od Uprave za zaštitu bilja BiH još čekaju zvaničnu potvrdu o dolasku ruske inspekcije. Još se ne zna ni gdje će se tačno obaviti kontrole. 

"Republička fitosanitarna inspekcija je u proteklim godinama realizovala sve zahtjeve ruske inspekcije. Domaći proizvođači su pod kontinuiranim inspekcijskim nadzorom, svi su registrovani u nadležnom ministarstvu, ovaj organ raspolaže podacima o zasađenim parcelama i obimu proizvodnje, a svi podaci su već ranije dostavljeni nadležnim ruskim organima", poručuju iz Inspektorata RS. 

Ministarstvo poljoprivrede Srpske dostavilo je i izvještaje Ministarstvu spoljne trgovine, MUP-u i Tužilaštvu Srpske i o kontroli bijeljinskoh uvoznika i izvoznika Zeta. O svemu je upućen i dopis Predstavništvu Republike Srpske u Rusiji.Uvoz jabuka iz BiH, Rusija je zabranila zbog bijeljinskog preduzeća "Frukt kompani" za kojeg se sumnjalo da je prepakivao i izvozio jabuke iz Poljske.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.