Gornje Podrinje i Romanija

Očekuje se prinos malina od 1.200 tona

  • 23.06.2018. 08:42

Na području opština Rudo, Višegrad, Novo Goražde, Čajniče, Rogatica i Pale ove godine očekuje se rod maline oko 1.200 tona, procjenjuju u sokolačkoj Područnoj jedinici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u ovoj područnoj jedinici Dragan Bejatović rekao je da na ovom području ima malinjaka na oko hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta, a lani ukupan rod maline bio je 900 tona. Berba maline je, kako kaže, počela u ravničarskim područjima, a naredne sedmice počeće i u brdskim predjelima, što je desetak dana prije nego prethodnih godina. 

"Kvalitet maline je dobar, a uzgajivači predaju maline hladnjačama ne znajući kolika će biti cijena", naveo je Bejatović. 

Dosta malinjaka je, prema njegovom mišljenju, u lošem stanju zbog prošlogodišnje suše, pa se očekuje umanjen rod ove jagodičaste vrste. 

"Otkupna cijena još nije utvrđena, a stručnjaci procjenjuju da bi zbog očekivanog manjeg roda i veće potražnje mogla biti veća nego prošle godine", kaže Bejatović. 

On je naveo da na području koje pokriva ova područna jedinica djeluje pet otkupljivača - "Hip-eks" Novo Goražde kapaciteta skladištenja 2.000 tona, Poljoprivredna zadruga "Uvac-Rudo" u Rudom kapaciteta 250 tona, "Hladnjača Aleks" Višegrad kapaciteta 250 tona, "Konte-ko" Rogatica kapaciteta 200 tona i "Boletus RS" Foča kapaciteta 300 tona. 

Bejatović kaže da je ovih dana zrenje maline u punom jeku, ali da kiše otežavaju berbu, a velika vlažnost utiče na pojavu gljivičnih oboljenja, što može uticati na kvalitet. 

Područna jedinica na Sokocu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић